Δεν κυκλοφόρησε χθες η εφημερίδα Haaretz καθώς οι δημοσιογράφοι προχώρησαν σε απεργία για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των σχεδίων να απολυθούν δεκάδες εξ αυτών.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες στο Ισραήλ που μια εφημερίδα δεν τυπώθηκε εξαιτίας απεργιακής κινητοποίησης.
Η διεύθυνση της Χααρέτζ, η οποία είχε ιδρυθεί μετά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και είναι η παλιότερη εφημερίδα στην εβραϊκή γλώσσα στο Ισραήλ, σχεδιάζει να απολύσει περίπου 100 από τους 450 εργαζόμενους σε αυτή.
Η ένωση των εργαζόμενων κάλεσε σε απεργία και έκλεισε τα γραφεία της επί ώρες αργά χθες ως τα μεσάνυχτα ώστε να εμποδίσει την εκτύπωσή της, καταγγέλλοντας το ότι η διεύθυνση αρνήθηκε να διαπραγματευτεί.
«Δώσαμε μια 24ωρη προειδοποίηση», είπε ένα μέλος του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζόμενων στην εφημερίδα, ο Ούρι Τοβάλ. «Η διεύθυνση επέλεξε να μην ακούσει τίποτε. Δεν ήταν εύκολη στιγμή για κανέναν μας», είπε στο ισραηλινό ραδιόφωνο.
Ο εκδότης της Χααρέτζ Άμος Σόκεν διέψευσε ότι η διεύθυνση δεν ακούει το συνδικάτο. Πρόσθεσε όμως ότι η εφημερίδα δεν πρέπει να υπερβαίνει τον προϋπολογισμό της και ότι οι σταδιακές απολύσεις δεν θα σταματήσουν.
«Είναι λυπηρό ότι το συνδικάτο δεν καταλαβαίνει ότι κάτι έχει συμβεί στη βιομηχανία των εφημερίδων, που καθιστά αναγκαίο να προσαρμόσουμε τα έξοδα στην πραγματικότητα της επιχειρηματικής αυτής δραστηριότητας», ανέφερε ο Σόκεν.
Η βιομηχανία του Τύπου στο Ισραήλ βρίσκεται σε κρίση, καθώς πλήττεται όχι μόνο από την επιβράδυνση της οικονομίας, αλλά και από την πτώση των διαφημιστικών εσόδων και την εξάπλωση των ενημερωτικών υπηρεσιών στο Διαδίκτυο.
Πλήττεται επίσης από την δωρεάν εφημερίδα Israel Hayom, που εκδόθηκε το 2007 και εκδίδεται από τον δεξιό Αμερικανό Εβραίο Σέλντον Έιντελσον.
Η δωρεάν εφημερίδα, που τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, έγινε αυτή με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα πριν από δύο χρόνια. Η Χααρέτζ διατηρεί γενικά τα πρωτεία σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία, αν και η κυκλοφορία της -70.000 φύλλα τις καθημερινές- είναι μακράν η χαμηλότερη από τις κύριες εβραϊκές εφημερίδες.
Η εφημερίδα, που επικρίνει την πολιτική του Ισραήλ στα κατεχόμενα, θεωρείται ως αριστερή, φιλελεύθερη και εναντίον του κατεστημένου.
Οι επικριτές της Ισραέλ Χαγιόμ λένε ότι το free press έντυπο αυτό είναι ένα ακροδεξιό φερέφωνο του Νετανιάχου, η μεγεθυνόμενη κυριαρχία της οποίας πλήττει το ρόλο του Τύπου να ελέγχει την εξουσία.
Οι επικριτές της Χααρέτζ από την πλευρά τους λένε ότι η μεγάλου σχήματος εφημερίδα είναι ελιτίστικη, αντιτίθεται αυτόματα σε κάθε απόφαση της κυβέρνησης και είναι προκατειλημμένη.