Οι 28 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να παρατείνουν για ένα έτος τη θητεία του Γενικού Γραμματέα, Άντερς Φο Ράσμουσεν, η οποία ολοκληρώνεται στις 31 Ιουλίου του 2014.

Ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι «είναι τιμή γι’ αυτόν η εμπιστοσύνη και η υποστήριξη» που εξέφρασαν τα μέλη της Συμμαχίας, τα οποία ανακοίνωσαν την απόφαση κατά τη διάρκεια συνόδου του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC), που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το πρωί με τη συμμετοχή 28 πρεσβευτών στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Δανίας, 59 ετών, διορίστηκε στο αξίωμα αυτό το 2009 για τέσσερα χρόνια. Το καταστατικό του ΝΑΤΟ προβλέπει μια μόνο θητεία αλλά επιτρέπει την παράτασή της κατά ένα έτος.

Εξασφαλίζοντας ένα επιπλέον έτος, ο Ράσμουσεν θα ολοκληρώσει σχεδόν την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, η οποία είναι η «προτεραιότητα» της Συμμαχίας.

Η αποστολή της υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ δύναμης ISAF που άρχισε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, θα πρέπει να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2014 με την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από πενήντα χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν.