Τελικά ίσως να μην είναι και τόσο δύσκολο να ξοδέψει κανείς 520 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε μια νύχτα… ειδικά αν έχει πιει μερικά ποτηράκια παραπάνω!

Αυτό τουλάχιστον συνέβη στην περίπτωση του χρηματομεσίτη Steve Perkins της PVM Oil Futures τη νύχτα της 29ης Ιουνίου του 2009. Το τηλέφωνό του δε σταμάτησε να χτυπάει το επόμενο πρωί καθώς τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας προσπαθούσαν να καταλάβουν τι είχαν γίνει τα χρήματα και πώς ξαφνικά η εταιρεία είχε αγοράσει 7 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου μέσα στη νύχτα!

Ο 34χρονος χρηματομεσίτης μη έχοντας συνέλθει ακόμη εντελώς από το αλκοόλ που είχε καταναλώσει αρχικά δήλωσε ότι είχε περάσει τη νύχτα με έναν πελάτη κάνοντας συναλλαγές. Όμως η ιστορία του άρχισε να καταρρέει όταν αρνήθηκε να φέρει σε επαφή τον πελάτη στον οποίο αναφερόταν με τον προϊστάμενό του για να πάρει την τελική έγκριση των συναλλαγών.

Γύρω στις 10 το πρωί της ίδιας μέρας ο Perkins είχε καταφέρει να εκτοξεύσει την τιμή του πετρελαίου σε ιστορικά υψηλά… κι αυτό λόγω της μέθης του!

Η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε πάνω από 1,5 δολάριο το βαρέλι μέσα σε μισή ώρα (γύρω στις 2 τη νύχτα). Τέτοιες διακυμάνσεις σημειώνονται μόνο όταν συμβαίνουν γεγονότα υψίστης γεωπολιτικής σημασίας, με αποτέλεσμα μέσα σε μία ώρα τα χρηματιστήρια όλου του πλανήτη να έχουν πάρει «φωτιά».

Μέχρι να γίνει αντιληπτό από την εταιρεία ότι οι συναλλαγές αυτές δεν είχαν λάβει επίσημη έγκριση είχε καταγράψει απώλειες ύψους 9.763.252 δολαρίων, αναφέρει δημοσίευμα της Rowena Mason, στον βρετανικό Telegraph.

Το ποσό αυτό πλησίαζε τα συνολικά έσοδα της PVM Oil Futures (12 εκατ. δολάρια το χρόνο). Η εταιρεία έκλεισε τη χρονιά με ζημιές 7,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Perkins απολύθηκε και οι λεπτομέρειες των «μεθυσμένων συναλλαγών» δόθηκαν στο φως της δημοσιότητας όταν διατάχθηκε έρευνα από τη δίωξη οικονομικού εγκλήματος της Μεγάλης Βρετανίας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, που ανέλαβε τη διαλεύκανση της υπόθεσης, ο Perkins είχε αρχίσει να συναλλάσσεται παράνομα από την προηγούμενη ημέρα. Ο ίδιος είχε παραστεί σε μια εκδήλωση γκολφ και είχε καταναλώσει πολύ μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

Ως μεσίτης (broker) ο Perkins μπορούσε μόνο να πραγματοποιεί συναλλαγές για λογαριασμό των πελατών του και όχι να χρησιμοποιεί τα χρήματα της εταιρείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει βρεθεί ο Perkins εκείνο το βράδυ είχε κάνει μια νόμιμη συναλλαγή για λογαριασμό ενός πελάτη του μέσω τηλεφώνου στις 1:34 τη νύχτα… αλλά ακολούθησαν ακόμη επτά συναλλαγές αξίας 8 εκατ. δολαρίων, τα οποία ήταν χρήματα της εταιρείας.

Στη συνέχεια σταμάτησε για μερικές ώρες, αλλά νωρίς το πρωί, «επέστρεψε» στην πετρελαϊκή αγορά μέσω του laptop του. Έκανε παραγελίες αξίας 520 εκατ. δολαρίων μέσω της ICE Futures Europe, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στους χρηματιστές να αγοράσουν ή να πουλήσουν αργό πετρέλαιο και να ποντάρουν στο αν οι τιμές θα ανέβουν ή θα πέσουν.

Η πρώτη συναλλαγή έγινε στις 1:22 τη νύχτα όταν η τιμή του βαρελιού ήταν 71,40 δολάρια. Η τελευταία συναλλαγή έγινε στις 3:41 όταν η τιμή είχε ανέβει στα 73,05 δολάρια το βαρέλι. Σε αυτό το διάστημα ο Perkins ανέβαζε συνεχώς την προσφορά ποντάροντας όλο και πιο ψηλά μέχρι που έγινε υπεύθυνος για το 69% των συναλλαγών πετρελαίου παγκοσμίως!

Γύρω στις 6 και μισή τα ξημερώματα ο μεσίτης μάλλον άρχισε να αντιλαμβάνεται τι είχε κάνει. Έστειλε ένα μήνυμα στο διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας λέγοντας ότι δεν ένιωθε καλά.

Όταν η εταιρεία κατάλαβε ότι κάτι είχε συμβεί ο Perkins τα ομολόγησε όλα και στη συνέχεια συνεργάστηκε απόλυτα με την υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος.

Δήλωσε στους ερευνητές ότι είχε «περιορισμένη ανάμνηση» των όσων είχαν συμβεί εκείνη τη νύχτα και ότι είχε χρόνιο πρόβλημα με το αλκοόλ.

Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν απαγόρευση συναλλαγών για πέντε χρόνια και αρχικό πρόστιμο 243.500 δολαρίων, το οποίο τελικά μειώθηκε στα 116.900 δολάρια.

«Ο κ. Perkins αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τις αγορές όταν είναι μεθυσμένος» ανέφερε σε κάποιο σημείο η έρευνα των οικονομικών αρχών ενώ σημείωνε πώς δε φάνηκε να έχει κάποιο κίνητρο για τις συναλλαγές στις οποίες προέβη.

Η ίδια έρευνα έδειξε ακόμη πόσο εύκολο ήταν ένας απλός χρηματομεσίτης να προκαλέσει παγκόσμιο χάος στην πετρελαϊκή αγορά.