Δύο κινηματογράφοι στη μεγάλη πόλη Πεσαβάρ του βορειοδυτικού Πακιστάν τυλίχτηκαν στις φλόγες μετά τον εμπρησμό τους από οργισμένους διαδηλωτές μετά την ανάρτηση στο διαδίκτυο μιας αμερικανικής αντι-ισλαμικής ταινίας, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε από τα πυρά φρουρού του ενός κινηματογράφου, ο οποίος άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους που είχε εισβάλει στην αίθουσα λεηλατώντας και βάζοντας φωτιά, είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γκοχάρ Αλίρ.
Σχεδόν 250 διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στη συνέχεια σε ένα δεύτερο κινηματογράφο, το Σάμα, που προβάλλει ταινίες οι οποίες θεωρούνται άσεμνες από ορισμένους φανατικούς ισλαμιστές, τον οποίο λεηλάτησαν και έβαλαν φωτιά, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Περιορισμένες ταραχές σημειώθηκαν στο Ραβαλπίντι, τη δίδυμη πόλη του Ισλαμαμπάντ.
Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί στις μεγάλες πόλεις της χώρας κατά τη σημερινή αργία για την ημέρα λατρείας του προφήτη που κήρυξε η κυβέρνηση αντιδρώντας στην προβολή της αντι-ισλαμικής ταινίας.
Χιλιάδες αστυνομικοί και μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων έχουν αναπτυχθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης με στόχο να παρέχουν ασφάλεια, είπε ο Ροσάν Σαΐχ, ο διοικητής του Καράτσι, στο νότο, όπου διαδηλώσεις έξω από το προξενείο προκάλεσαν το θάνατο ενός ανθρώπου στις αρχές της εβδομάδας.
Η αστυνομία και ο στρατός χτενίζουν τη λεωφόρο Συντάγματος, κοντά στο προεδρικό μέγαρο και την περιοχή του διπλωματικού θύλακα, εκεί όπου στεγάζονται πολλές πρεσβείες δυτικών χωρών όπως των ΗΠΑ και της Γαλλίας.
Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών μπλόκαρε τις γραμμές της κινητής τηλεφωνίας στις μεγάλες πόλεις. Η διακοπή στις γραμμές της κινητής τηλεφωνίας περιπλέκει την οργάνωση παράλληλων διαδηλώσεων και αποτρέπει κυρίως την πυροδότηση από απόσταση βομβιστικών μηχανισμών τοποθετημένων εν μέσω του πλήθους ή σε αυτοκίνητο.
Οι ΗΠΑ δαπάνησαν 70.000 δολάρια για την προβολή σήμερα σε πολλά τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας ενός σποτ στα ουρντού, την εθνική γλώσσα του Πακιστάν, στο οποίο η κυβέρνηση Ομπάμα απευθύνει έκκληση για ηρεμία και παίρνει αποστάσεις από την ταινία που γυρίστηκε στις ΗΠΑ πριν από τουλάχιστον ένα χρόνο.
Οι εργαζόμενοι στον ΟΗΕ και τις διπλωματικές αποστολές κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους και να εργαστούν εκεί για τη σημερινή ημέρα των διαδηλώσεων.
(φωτογραφία αρχείου)