Μετά το σάλο που προκλήθηκε με τον περίφημο πάπυρο, ιστορικοί ερευνητές και ειδικοί ήρθαν ν’ αποκαταστήσουν την «εικόνα» του Ιησού, τονίζοντας ότι ο πάπυρος που ανέφερε ότι ο Χριστός ήταν παντρεμένος, είναι «πλαστός και ύποπτος».
Σε συνέδριο που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Ρώμη, οι καθηγητές Κοπτολογίας υποστήριξαν ότι ο πάπυρος μοιάζει να είναι πλαστός.
Συγκεκριμένα, ο Stephen Emmel, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Muenster τόνισε για το επίμαχο θέμα: «Υπάρχει κάτι στην εμφάνιση αλλά και στη γραμματική του κειμένου που μου δείχνει ότι δεν είναι πειστικό. Πιστεύω ότι είναι πλαστό. Δε μοιάζει αυθεντικό», ενώ τις συγκεκριμένες απόψεις ενστερνίστηκαν και άλλοι ερευνητές τονίζοντας ότι ο πάπυρος είναι «ύποπτος».
Ωστόσο, ο εν λόγω πάπυρος δεν είναι το μοναδικό αρχαίο κείμενο που κάνει τέτοια αναφορά.
Στο λεγόμενο Ευαγγέλιο του Φιλίππου, ένα γνωστικό κείμενο της συλλογής του Ναγκ Χαμαντί, που αποδίδεται στο μαθητή του Ιησού, Φίλιππο αναφέρεται για τον Ιησού:«[…] Μαρία λεγόταν η αδελφή του και η μητέρα του και η σύζυγος του», «Η σύζυγος του ήταν η Μαρία η Μαγδαληνή. Ο Ιησούς την αγάπησε πολύ […]», και «Την αγαπούσε περισσότερο από όλους τους άλλους μαθητές και την φιλούσε συχνά στο στόμα».
Επίσης, και το Ευαγγέλιο της Μαρίας που βρέθηκε στο Γνωστικό Κώδικα του Βερολίνου που έχει χρονολογηθεί στις αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ. (αλλά μάλλον η συγγραφή του τοποθετείται πιο πριν) αναφέρει:
«Ο Πέτρος είπε στη Μαρία, “Αδελφή, ξέρουμε ότι ο Σωτήρας σε αγαπούσε περισσότερο από τις υπόλοιπες γυναίκες”…».