Στις κάλπες προσέρχονται αύριο οι Ολλανδοί, μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Μάρκ Ρούτε -μεγάλο σύμμαχο της Γερμανίας και της πολιτικής Μέρκελ- λόγω των αυστηρών μέτρων λιτότητας, τα οποία καταψήφισαν οι εταίροι.

Το μήνυμα που στέλνουν αυτές οι εκλογές στην Ευρώπη θα είναι πολύ σημαντικό δεδομένου ότι αποδείχτηκε εύκολο να είναι κανείς υπέρμαχος της λιτότητας για τους άλλους, αλλά να μην μπορεί να την επιβάλει σε μία χώρα όπως η Ολλανδία.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβερνηση του Φιλελευθερου Ρούτε παραιτηθηκε μετά από σκληρη κοντρα με τον ακροδεξιό εταίρο Γκερτ Βίλντερς για τα μετρα μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Στα προεκλογικά συνθήματα του πρωθυπουργού είναι η επιμονή του να μη δοθεί επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα αν δεν τηρήσει αυστηρά τις δεσμεύσεις της, αλλά και να ληφθούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Οι δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν ότι θα υπάρξει εκ νέου ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση συναπισμού, καθώς και ότι προηγούνται ούτως ή άλλως οι Φιλελεύθεροι και οι Εργατικοί και ακολουθούν οι Σοσιαλιστές.