Θύελλα διαμαρτυριών σε πολλές εβραϊκές οργανώσεις προκάλεσε η δημοσίευση στις χιουμοριστικές σελίδες ενός περιοδικού στην Εσθονία, ενός εγκωμιαστικού ένθετου για τα «χάπια αδυνατίσματος του Δρ. Μέγκελε», με μια φωτογραφία από ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης για εικονογράφηση, ανακοίνωσε ότι δεν ήθελε να προσβάλει κανέναν.

Το περιοδικό Eesti Ekspress δημοσίευσε την Κυριακή μια φωτογραφία με κρατούμενους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ, με τη λεζάντα: «Eins, zwei, drei (ένα, δύο, τρία)… Τα χάπια αδυνατίσματος του Δρ. Μέγκελε κάνουν θαύματα. Δεν υπήρχαν παχύσαρκοι στο Μπούχενβαλντ».

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο γιατρός Γιόζεφ Μέγκελε έκανε απάνθρωπα πειράματα σε κρατούμενους των ναζιστικών στρατοπέδων.

Το «αστείο» δημοσιεύτηκε στις χιουμοριστικές σελίδες του περιοδικού. «Νομίζω ότι άνθρωποι οι οποίοι ζουν σε διαφορετικό πολιτισμικό περιβάλλον από το δικό μας απλώς δεν το εκλαμβάνουν όπως εμείς. Για μας ήταν ένα αντιφασιστικό αστείο και μια αντίδραση σε μια πρόσφατη διαφήμιση μιας εσθονικής εταιρείας. Δεν είχαμε ως στόχο να κοροϊδέψουμε κανέναν. Δεν τίθεται θέμα εθνικότητας στη φωτογραφία», εξήγησε ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Σούλεφ Φέντλερ.

Το «αστείο» του περιοδικού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην τοπική εβραϊκή κοινότητα και στο Κέντρο Σίμον Βίζενταλ που έχει αναλάβει να εντοπίζει ναζιστές εγκληματίες. «Νομίζω ότι δεν κατανοείτε το πρόβλημα. Το Ολοκαύτωμα δεν προσφέρεται για σάτιρα», ανέφερε σε ανοιχτή επιστολή του ο Εφράιμ Ζούροφ, ο δευθυντής του Κέντρου στο Ισραήλ.