Για πολιτική δίωξη του συζύγου της από τις «βάναυσες» κινεζικές αρχές κάνει λόγο η γυναίκα του πρώην προέδρου της Ιντερπόλ και υφυπουργού Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας Μενγκ Χονγκγουέι, σε συνέντευξή της στο BBC, δηλώνοντας ότι δεν είναι σίγουρη ότι ο άνδρας της ζει.
Στην πρώτη αυτή συνέντευξη που παραχωρεί σε βρετανικό μέσο ενημέρωσης, η σύζυγος του πρώην προέδρου της Ιντερπόλ πρόσθεσε ότι δεν έχει κανένα νέο για το αν είναι καλά ο Χογκγουέι και ότι της είπαν ότι αυτή αποτελεί τώρα στόχο. «Πιστεύω ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη. Δεν είμαι σίγουρη ότι ζει» είπε.
«Είπα (στα παιδιά μου) ότι ο μπαμπάς έχει φύγει για ένα μεγάλο επαγγελματικό ταξίδι» αφηγήθηκε εμφανώς φορτισμένη. Στη διάρκεια της συνέντευξης, η οποία έγινε στη Γαλλία, όπου είναι η έδρα της Ιντερπόλ, το πρόσωπό της δεν αποκαλύφθηκε.
Η Ιντερπόλ είχε ανακοινώσει στις 7 Οκτωβρίου την παραίτηση του προέδρου του, του οποίου αγνοείτο η τύχη για περισσότερες από δέκα ημέρες, μετά την επιστροφή του στην Κίνα στα τέλη του Σεπτεμβρίου.
Η σύζυγός του, η οποία είχε δηλώσει την εξαφάνισή του στην γαλλική αστυνομία, εκφράζοντας ανησυχία για αυτόν, είχε την ίδια μέρα πει σε δημοσιογράφους στην Λιόν, όπου βρίσκεται η διεθνής έδρα της Ιντερπόλ, ότι ο 64χρονος σύζυγός της βρίσκεται «σε κίνδυνο».
Την επομένη το Πεκίνο είχε ανακοινώσει ότι ο Μενγκ «δωροδοκήθηκε και είναι ύποπτος ότι παραβίασε τον νόμο» ενώ προηγουμένως οι κινεζικές αρχές είχαν γνωστοποιήσει ότι διεξάγουν έρευνα εναντίον του.
Στην συνέντευξη αυτή που παραχώρησε τώρα στο BBC η Μενγκ σημείωσε επίσης ότι έχει δεχθεί πολλά απειλητικά τηλεφωνήματα, τα οποία την έκαναν να σκεφτεί ότι αυτή αποτελεί στόχο στη Γαλλία. «Είναι βάναυσοι. Είναι αισχροί» είπε για τις κινεζικές αρχές. «Πρέπει να το αντιμετωπίσω, δεν θέλω άλλες γυναίκες ή παιδιά να ζήσουν αυτό που ζω εγώ».
Η Εθνική Επιτροπή Επίβλεψης, η οποία διερευνά την υπόθεση του Μενγκ, μπορεί να κρατήσει μυστικά για έξι μήνες έναν ύποπτο, χωρίς να ενημερώσει την οικογένειά του ή να του επιτρέψει να έχει πρόσβαση σε δικηγόρο, όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σε περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο στελέχη έχουν επιβληθεί κυρώσεις στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της διαφθοράς, που εξαπέλυσε ο Σι Τζινπίνγκ από την άνοδό του στην εξουσία στα τέλη του 2012. Οι επικριτές του δηλώνουν ότι η εκστρατεία αυτή χρησιμοποιείται επίσης για να εξαλειφθούν οι εσωτερικοί αντίπαλοί του.
Οι συγγενείς έκπτωτων αξιωματούχων εμποδίζονται εν γένει από τις κινεζικές αρχές να εκφράζονται. Οι δηλώσεις της Γκρέις Μενγκ ενώπιον τηλεοπτικών καμερών δεν είναι κάτι το συνηθισμένο και προκαλούν αναμφίβολα αμηχανία στο Πεκίνο. Η εκλογή του Μενγκ Χονγκγουέι στην προεδρία της Ιντερπόλ τον Νοέμβριο του 2016 είχε αντιμετωπιστεί ως μια νίκη για την Κίνα, παρά τις ανησυχίες που είχε εγείρει μεταξύ των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.