Τρεις ημέρες έχουν περάσει από τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε τη Νέα Ζηλανδία και η γεωλογική υπηρεσία της χώρας δεν έχει σταματήσει να καταγράφει μετασεισμούς.

Από χθες έχουν καταμετρηθεί τουλάχιστον 10 δονήσεις, δύο από τις οποίες ήταν μεγέθους 5,4 βαθμών με αποτέλεσμα οι αρχές να εκκενώσουν σχολείο στο οποίο είχαν καταφύγει 70 κάτοικοι. 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κράιστσερτς, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της Νέας Ζηλανδίας, οι
μετασεισμοί επιδείνωσαν την κατάσταση στα κτήρια που είχαν ήδη υποστεί ζημιές από την κύριο σεισμό μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο σεισμικών δονήσεων μέχρι και 6 βαθμών μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Ομως η ζωή αρχίζει σιγά σιγά να βρίσκεται τους κανονικούς της ρυθμούς, καθώς οι διαστάσεις της απαγορευμένης ζώνης στο εμπορικό κέντρο της πόλης περιορίστηκαν επιτρέποντας στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η αστυνομία απευθύνει ωστόσο προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο πτώσης υλικών και αντικειμένων από τα κτήρια.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύσει μέχρι αύριο τα μεσάνυχτα και ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Όλοι οι κύριοι οδικοί και σιδηροδρομικοί άξονες λειτουργούν κανονικά και η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί στις περισσότερες περιοχές.

Οι αρχές συμβούλευσαν τους κατοίκους να βράζουν το νερό που θα πίνουν για την περίπτωση μόλυνσης του δικτύου.

Ο νεοζηλανδός πρωθυπουργός Τζον Κέι ακύρωσε το ταξίδι του στην Ευρώπη.