Η Χιλή τίμησε την Παρασκευή την 30ή επέτειο από το δημοψήφισμα το οποίο είχε σημάνει την αρχή του τέλους της δικτατορίας (1973-1990) του Αουγκούστο Πινοτσέτ, ανοίγοντας τον δρόμο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Περί το 54% των Χιλιανών είχε ταχθεί εναντίον της παραμονής του Πινοτσέτ στην εξουσία σε εκείνο το δημοψήφισμα, το οποίο διεξήχθη βάσει του Συντάγματος που είχε αναθεωρηθεί επί στρατιωτικής δικτατορίας, το 1981.
«Η 5η Οκτωβρίου 1988 ήταν μια λαμπρή ημέρα για τη δημοκρατία μας» που έφερε «την ελπίδα», τόνισε ο δεξιός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα κατά τη διάρκεια της τελετής για την επέτειο στο προεδρικό μέγαρο.
«Θέλω να το πω ξανά καθαρά: τίποτε δεν δικαιολογεί ούτε θα δικαιολογήσει ποτέ παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε ο Πινιέρα.
Επί των ημερών της στρατιωτικής χούντας στη Χιλή τουλάχιστον 3.200 φερόμενοι ως αντίπαλοι του καθεστώτος δολοφονήθηκαν ή απήχθησαν, 38.000 άνθρωποι βασανίστηκαν και δεκάδες χιλιάδες φυλακίστηκαν, κατά οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Περί το 43% των ψηφοφόρων είχε ταχθεί σε εκείνο το δημοψήφισμα υπέρ του στρατηγού, ο οποίος πιστωνόταν από τους υποστηρικτές του ότι πέτυχε τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας.
Ο Πινοτσέτ είχε υποστεί σοκ από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που ήταν σίγουρος ότι θα κέρδιζε με άνεση.
Οι δικτάτορες πάντα «νομίζουν ότι είναι ανίκητοι» και ο Πινοτσέτ, που «είχε πιστέψει πως ήταν ο πιο κυρίαρχος αρχηγός κράτους στον κόσμο, δεν περίμενε ποτέ ότι θα έχανε στην ψηφοφορία», σχολίασε ο Χενάρο Αριαγάδα, άλλοτε στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών που είχε πρωτοστατήσει στην εκστρατεία υπέρ του όχι, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Το δημοψήφισμα εκείνο άνοιξε τον δρόμο για τις εκλογές του 1989, που κέρδισε ο Χριστιανοδημοκράτης Πατρίσιο Έλγουιν.
Ο Πινοτσέτ απεβίωσε από ανακοπή το 2006, σε ηλικία 91 ετών, χωρίς να δώσει ποτέ λόγο για τα εγκλήματα του καθεστώτος του. Στην κηδεία του δεν του είχαν αποδοθεί κρατικές τιμές.