Το Ιράν δεν θα επιδιώξει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, αλλά και δεν θα απεμπολήσει ποτέ το δικαίωμα του ιρανικού λαού στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, δήλωσε ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, ανοίγοντας τις εργασίες της 16ης συνόδου κορυφής των Αδεσμεύτων στην Τεχεράνη.
«Το σύνθημά μας είναι πυρηνική ενέργεια για όλους, πυρηνικά όπλα για κανέναν», είπε.
Παρουσία 29 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, ο ιρανός ηγέτης κατήγγειλε επίσης από το βήμα της συνόδου την «κατάφωρη δικτατορία» που συνιστά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ .
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει μία παράλογη, άδικη και απολύτως αντιδημοκρατική δομή, που συνιστά κατάφωρη δικτατορία», είπε.
Η σύνοδος της Τεχεράνης παρουσιάζεται από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ως απόδειξη της αποτυχίας των δυτικών χωρών να απομονώσουν το Ιράν ως απάντηση στην πολιτική της Τεχεράνης για τη συνέχιση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, η οποία αψηφά σειρά καταδικαστικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Οι περισσότερες από τις 120 χώρες μέλη του κινήματος των Αδεσμεύτων εκπροσωπούνται σε υπουργικό επίπεδο. Οι σημαντικότερες χώρες που εκπροσωπούνται στη σύνοδο της Τεχεράνης σε ανώτατο επίπεδο είναι η Ινδία με τον πρωθυπουργό Μανμοχάν Σινγκ, η Αίγυπτος με τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, το Πακιστάν με τον πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, το Ιράκ με τον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι και η Συρία με το πρωθυπουργό Ουαέλ αλ-Χαλάκι. Μεταξύ των μοναρχιών του Κόλπου μόνο το Κατάρ εκπροσωπείται σε ανώτατο επίπεδο από τον εμίρη Αχμαντ μπεν Χαλίφα αλ Θάνι.