Τη Ρωσία κατηγορεί η Δύση για την οργάνωση κυβερνοεπιθέσεων σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και απόπειρα εναντίον του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων στην Ολλανδία, η οποία ανακοίνωσε ότι απέλασε τέσσερις Ρώσους πράκτορες.
Την ώρα που η ατμόσφαιρα παραπέμπει σε Ψυχρό Πόλεμο, μετά την απόπειρα δηλητηριάσης του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στη Βρετανία, η αμερικανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε ότι απήγγειλε κατηγορίες εναντίον επτά μελών της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας Πληροφοριών, μεταξύ των οποίων και τα πρόσωπα που απελάθηκαν από την Ολλανδία.
Η Ολλανδία, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Γαλλία έχουν καταγγείλει τις κυβερνοεπιθέσεις που αποδίδονται στο Κρεμλίνο.
«Τα γεγονότα που καταγγέλλονται είναι σοβαρά και ανησυχητικά. Η Γαλλία εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της στους συμμάχους της και τους διεθνείς οργανισμούς που έγιναν στόχος τέτοιων επιθέσεων» ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι ολλανδικές αρχές αποκάλυψαν πώς οι Ρώσοι πράκτορες τοποθέτησαν ένα αυτοκίνητο γεμάτο με ηλεκτρονικό εξοπλισμό στον χώρο στάθμευσης ενός ξενοδοχείου που βρίσκεται δίπλα στην έδρα του ΟΑΧΟ στη Χάγη με στόχο να εξαπολύσουν κυβερνοεπίθεση στο ηλεκτρονικό του σύστημα. Αυτό συνέβη τον Απρίλιο, την εποχή που ο οργανισμός ερευνούσε την υπόθεση Σκριπάλ και φερόμενη επίθεση με χημικά στη Ντούμα της Συρίας, για την οποία οι Δυτικοί κατηγορούν τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις που στηρίζονται από τη Μόσχα. Η Ολλανδία δεν έχει βρει επισήμως κάποια σχέση μεταξύ της απόπειρας κυβερνοεπίθεσης και αυτών των δύο ερευνών του ΟΑΧΟ.
Η Ρωσία από την πλευρά της κατήγγειλε «ενέργεια προπαγάνδας», ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια «αντιρωσική εκστρατεία οξείας κατασκοπείας» που «πλήττει τις διμερείς σχέσεις».
«Η ολλανδική κυβέρνηση θεωρεί ιδιαίτερα ανησυχητική την εμπλοκή αυτών των πρακτόρων Πληροφοριών» κατήγγειλε από την πλευρά της η Ολλανδή υπουργός Άμυνας Ανκ Μπίγλεβελντ. «Συνήθως δεν αποκαλύπτουμε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις αντικατασκοπείας». Σύμφωνα με την ίδια, οι ολλανδικές και οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες εντόπισαν στο αυτοκίνητο των Ρώσων πρακτόρων έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή και μια απόδειξη από μια διαδρομή με ταξί από την έδρα της GRU, της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας Πληροφοριών, ως το αεροδρόμιο Τσερεμετίεβο της Μόσχας.
Ο φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής φαίνεται να είχε συνδεθεί με δίκτυα από τη Βραζιλία, την Ελβετία και τη Μαλαισία και μάλιστα για την τελευταία χώρα είχαν αναζητηθεί πληροφορίες για την έρευνα σχετικά με την κατάρρευση το 2014 της πτήσης MH17 πάνω από την Ουκρανία, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Ολλανδία, η οποία σε συνεργασία με το Λονδίνο ταυτοποίησε τους φερόμενους Ρώσους πράκτορες, υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με τους ίδιους, η επιχείρηση συντονίστηκε από την GRU. Ο επικεφαλής των ολλανδικών υπηρεσιών Πληροφοριών στρατηγός Όνο Άιχελσαϊμ δήλωσε ότι τέσσερις Ρώσοι, τους οποίους κατονόμασε ως τον Αλεξέι Μόρενετς, τον Εβγκένι Σερεμπριάκοφ, τον Όλεγκ Σοτκνίκοφ και τον Αλεξέι Μινίν, έφτασαν στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ στις 10 Απριλίου με ρωσικά διπλωματικά διαβατήρια, τα οποία παρουσίασε και στον Τύπο.
Σε ανακοίνωσή του ο ΟΑΧΟ ανέφερε ότι από τις αρχές του 2018 «παρατήρησε αύξηση των δραστηριοτήτων που συνδέονται με την κυβερνοασφάλεια».
Οι ολλανδικές αρχές ανακοίνωσαν τον Σεπτέμβριο ότι είχαν ήδη συλλάβει και απελάσει στις αρχές του έτους δύο Ρώσους, φερόμενους κατασκόπους, τους οποίους υποπτεύονταν ότι προσπαθούσαν να εξαπολύσουν κυβερνοεπίθεση σε ελβετικό εργαστήριο που συνδέεται με τον ΟΑΧΟ. Παράλληλα η αμερικανική δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες σε επτά φερόμενους πράκτορες της GRU, εκ των οποΤη Ρωσία κατηγορεί η Δύση για την οργάνωση κυβερνοεπιθέσεων σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και απόπειρα εναντίον του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων στην Ολλανδία,ίων οι τέσσερις Ρώσοι πράκτορες που απελάθηκαν από την Ολλανδία, επεσήμανε ο Τζον Ντέμερς αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για την εθνική ασφάλεια.
Οι επτά πράκτορες κατηγορούνται ότι πραγματοποίησαν κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, των Διεθνών Οργανισμών Ποδοσφαίρου (FIFA) και Αθλητισμού (IAAF), αλλά και του Διαιτητικού Δικαστηρίου Αθλητισμού, καθώς και περισσότερων από τριάντα υπηρεσιών.
Ο Καναδάς ανακοίνωσε χθες ότι η έδρα στο Μόντρεαλ της WADA επίσης έγινε στόχος αντίστοιχης επίθεσης, για την οποία «είναι πολύ πιθανό να ευθύνεται» η GRU.