«Το μέτρο στέρησης της γαλλικής υπηκοότητας θα επεκταθεί σε ορισμένους εγκληματίες που πήραν πρόσφατα την υπηκοότητα, κυρίως αυτούς που έχουν σκοτώσει μέλη των δυνάμεων της τάξης, αλλά όχι και αυτούς που έχουν καταδικαστεί για πολυγαμία», ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία έπειτα από σύνοδο που πραγματοποιήθηκε και της οποίας προΐστατο ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Κατά τη σύνοδο αυτή για τη ρύθμιση «ζητημάτων ασφάλειας και μετανάστευσης», ο Σαρκοζί ζήτησε να υιοθετηθεί «με τη μικρότερη δυνατή καθυστέρηση (…) η δυνατότητα αφαίρεσης της γαλλικής υπηκοότητας, σε διάστημα 10 ετών μετά τη λήψη της, σε αυτούς που επιτίθενται κατά της ζωής ενός ανθρώπου που κατέχει δημόσια εξουσία, ιδιαίτερα των αστυνομικών και των χωροφυλάκων», σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Γενικότερα στη Γαλλία προωθείται το μέτρο της στέρησης της υπηκοότητας ως η ύστατη ποινή, κάτι σαν τη θανατική ποινή στις ΗΠΑ.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ο Γάλλος Πρόεδρος απέρριψε την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών να επεκταθεί η δυνατότητα αφαίρεσης της γαλλικής υπηκοότητας σε αυτούς που έχουν καταδικαστεί για πολυγαμία.

Η δυνατότητα αφαίρεσης της υπηκοότητας περιορίζεται σήμερα στις περιπτώσεις καταδίκης για τρομοκρατία και / ή για επίθεση κατά της κρατικής ασφάλειας.