Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, ο Ισμαήλ Χανίγια, αρνήθηκε να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των Αδεσμεύτων στις 30 και 31 Αυγούστου στην Τεχεράνη, ανέφερε σήμερα μια ειδησεογραφική ιστοσελίδα που πρόσκειται στο ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα.

«Έπειτα από έντονες διαβουλεύσεις τις τελευταίες ώρες, αποφασίστηκε να μην συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των Αδεσμεύτων», ανέφερε το Παλαιστινιακό Κέντρο Πληροφοριών (PIC).

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς απείλησε να μποϊκοτάρει τη σύνοδο κορυφής της Τεχεράνης αν η Ισλαμική Δημοκρατία προσκαλούσε στη σύνοδο τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς, η οποία ασκεί την εξουσία στη λωρίδα της Γάζας.

Το PIC εξήγησε πως η απόφαση να μην σταλεί αντιπροσωπεία της Χαμάς στην Τεχεράνη «παρακινήθηκε κατ΄αρχήν από την επιθυμία να διασφαλιστεί η ενότητα στις παλαιστινιακές γραμμές, να μην διαιωνιστεί η διαίρεση ούτε να καταστεί η Γάζα μια ξεχωριστή οντότητα».

Ο πρόεδρος Αμπάς δήλωσε σήμερα πως «οι Παλαιστίνιοι δεν θα αφήσουν κανέναν να τους διαιρέσει», υπονοώντας την πολεμική αυτή αλλά χωρίς να κατονομάζει το Ιράν.

Η Τεχεράνη δήλωσε σήμερα πως η Χαμάς δεν προσκλήθηκε στη σύνοδο κορυφής των Αδεσμεύτων στις 30 και 31 Αυγούστου στην Τεχεράνη, αντίθετα απ΄ό,τι είχε αναφέρει το περιβάλλον του πρωθυπουργού της Γάζας Ισμαήλ Χανίγια.