«Πολιτικό χάος», όπως περιγράφεται από πολλά γερμανικά ΜΜΕ, έχει προκαλέσει στο Βερολίνο η απόφαση των αρχηγών των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU, CSU, SPD) να αποπέμψουν τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, αναβαθμίζοντάς τον σε υφυπουργό Εσωτερικών, με αρμοδιότητα τα θέματα ασφάλειας και ασφάλειας κυβερνοχώρου.
Ο κ. Μάασεν προκάλεσε σοβαρή ενδοκυβερνητική κρίση όταν, μετά τα αιματηρά γεγονότα στο Κέμνιτς της Σαξονίας, διέψευσε την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε κανένα «ανθρωποκυνηγητό» ακροδεξιών εναντίον μεταναστών στην πόλη. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ζήτησε την απομάκρυνσή του, ενώ, αντιθέτως, ο πολιτικός του προϊστάμενος Χορστ Ζεεχόφερ, εξέφρασε επανειλημμένα την στήριξή του στο πρόσωπό του.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα ο κ. Ζεεχόφερ τόνισε ότι η επικεφαλής του SPD Αντρέα Νάλες ήταν ενημερωμένη για την μετακίνηση του κ. Μάασεν και ότι «όλα είναι καταγεγραμμένα». Διευκρίνισε δε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι από την πλευρά του SPD δεν του ζητήθηκε να «συνταξιοδοτήσει» τον κ. Μάασεν, αλλά μόνο να τον μετακινήσει.
Σύμφωνα μάλιστα με πηγές που επικαλείται η Bild, η αρχική πρόταση του κ. Ζεεχόφερ, η οποία απορρίφθηκε από την αρχηγό του SPD, ήταν η αντικατάσταση του κ. Μάασεν από τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Αντιμετώπιση του Εγκλήματος (ΒΚΑ) Χόλγκερ Μουνχ, ο οποίος, αν και ανεξάρτητος, θεωρείται προσκείμενος στο SPD και η αντίστοιχη τοποθέτηση του κ. Μάασεν στην ΒΚΑ. Επιπλέον, προκειμένου ο κ. Μάασεν να αναλάβει θέση υφυπουργού Εσωτερικών, από το υπουργείο θα πρέπει να αποχωρήσει ο σημερινός υφυπουργός Γκούντερ ‘Αντλερ, στέλεχος του SPD. «Όλα τα συνακόλουθα θέματα προσώπων ήταν γνωστά ήδη χθες και συζητήθηκαν στην σύσκεψη. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν συζητήθηκαν ευθέως όλες οι συνέπειες της συγκεκριμένης απόφασης», δήλωσε σχετικά ο κ. Ζεεχόφερ.
Η προαγωγή του κ. Μάασεν και οι αποκαλύψεις του κ. Ζεεχόφερ για την στάση της κυρίας Νάλες έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στην γερμανική κοινή γνώμη όσο και στο εσωτερικό του SPD, καθώς η αρχηγός του κόμματος είχε μόλις το περασμένο Σάββατο δηλώσει ότι «ο Μάασεν πρέπει να φύγει και θα φύγει». «Όταν η απιστία και η ανικανότητα στην υπηρεσία ανταμείβονται με προαγωγή, τότε ο Χορστ Ζεεχόφερ έχει την ευκαιρία να γίνει Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ… Είναι σκέτη τρέλα», δήλωσε ο πρώην αρχηγός του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Για «καταστροφή» έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ραλφ Στέγκνερ, ενώ ο αρχηγός της νεολαίας Κέβιν Κιούνερτ δήλωσε ότι έφτασε «στο όριό» του.
Την ίδια ώρα το θέμα απασχολεί το σύνολο του γερμανικού Τύπου, με ιδιαίτερα επικριτικά σχόλια. «Ο συνασπισμός παρασύρεται από τη μία κρίση στην άλλη και κάθε φορά απαιτείται και περισσότερη ενέργεια για να δαμάσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις που λειτουργούν μέσα του. Ο τελευταίος πραγματικά σιδερένιος κρίκος που κρατά τον συνασπισμό ενωμένο είναι ο φόβος ότι η διάλυσή του θα ευνοήσει την Εναλλακτική για την Γερμανία, η οποία επωφελείται ήδη από το γεγονός ότι τα κόμματα του συνασπισμού συμπεριφέρονται δημοσίως σαν παντρεμένο ζευγάρι», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ενώ η Zeit σχολιάζει: «Το μήνυμα που εκπέμπεται από αυτή την κυβέρνηση είναι ενοχλητικό. Ένας άνθρωπος ο οποίος προκάλεσε κυβερνητική κρίση και κρίση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, δεν μπορεί να καταλαμβάνει ηγετική θέση σε υπουργείο. Ο Μάασεν βοηθά τους δεξιούς λαϊκιστές. Με τον χωρίς αποδείξεις ισχυρισμό του για “στοχευμένα λανθασμένες πληροφορίες” στην υπόθεση του Κέμνιτς, ξεπέρασε τα όρια της θεωρίας της συνωμοσίας και έτσι γρατζούνισε το σημαντικότερο νόμισμα της δημοκρατίας, την εμπιστοσύνη. Αυτή είναι η μέθοδος Τραμπ».
Ο κ. Μάασεν πάντως, όπως διευκρίνισε ο Χορστ Ζεεχόφερ, δεν θα εγκαταλείψει άμεσα την θέση του στις μυστικές υπηρεσίες, καθώς ακόμη δεν έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης του – και η κατάσταση ασφάλειας της Γερμανίας δεν θα επέτρεπε κάτι τέτοιο, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.