Η αντιμέτωπη με αξεπέραστες οικονομικές δυσκολίες αμερικανική εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων Motorola, η οποία εξαγοράστηκε τον Μάιο από τον γίγαντα του Διαδικτύου Google, ετοιμάζεται να προχωρήσει στην κατάργηση 4.000 θέσεων εργασίας –με τα δύο τρίτα του αριθμού αυτού να αφορούν θέσεις απασχόλησης στις ΗΠΑ–, αναφέρει σήμερα στον ιστότοπό της η εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης.
Η Motorola ανακοίνωσε στους εργαζόμενούς της χθες πως πρόκειται να απολύσει το 20% του προσωπικού της και να κλείσει το ένα τρίτο των 94 γραφείων της ανά τον κόσμο», τονίζει η εφημερίδα.
Το ένα τρίτο από τις 4.000 απολύσεις αφορά τις ΗΠΑ, επιβεβαιώνει στους Τάιμς ο νέος γενικός διευθυντής της εταιρείας Ντέινς Γουντσάιντ.
Με την κίνηση αυτή, η Google επιδιώκει να βγάλει τη Motorola από τις μη επικερδείς αγορές και να σταματήσει να κατασκευάζει κάποια από τα 12 σημερινά μοντέλα της, εστιαζόμενη σε ορισμένα μόνο με ειδικά χαρακτηριστικά.
Η Motorola θα σταματήσει επίσης τις δραστηριότητές της στην Ασία και να επικεντρώσει το ερευνητικό και αναπτυξιακό της έργο στο Σικάγο, στο Σάνιβιλ (Καλιφόρνια) και το Πεκίνο.
Το προηγούμενο έτος, η Motorola είχε επιχειρήσει να κυκλοφορήσει την ταμπλέτα Xoom, κίνηση που δεν είχε μεγάλη εμπορική απήχηση.
Εν τέλει, η Motorola εξαγοράσθηκε τον Μάιο, έναντι 12,9 δισ. δολαρίων από τη Google, απόκτημα που επιτρέπει στον Διαδικτυακό γίγαντα να αποκτήσει ένα πλεονέκτημα από το σχεδιασμό ως την κατασκευή κινητών τηλεφώνων με λογισμικό σύστημα Android αλλά και τον έλεγχο 17.000 ευρεσιτεχνιών.
Η Motorola Mobility, τμήμα της παλαιότερης Motorola, που κατασκευάζει μόνο κινητά και εξαγοράστηκε από τη Google, ήδη είχε καταθέσει τις πρώτες ευρεσιτεχνίες για κατασκευή κινητών τηλεφώνων από τη δεκαετία του ’70. Για αρκετό διάστημα αποτελούσε τη δεσπόζουσα εταιρεία στον χώρο, όμως απώλεσε την ευκαιρία των smartphones, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στο στερέωμα της κινητής τηλεφωνίας, που σήμερα ελέγχεται από την Apple και τη νοτιοκορεάτικη Samsung.