«Πολλές ενδείξεις» πως οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης ετοιμάζονται για χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα στην Ιντλίμπ επισημαίνει ο νέος Αμερικανός απεσταλμένος για τη Συρία.

Ο Jim Jeffrey τόνισε πως πιθανή επίθεση κατά του τελευταίου μεγάλου προπύργιου των ανταρτών θα ήταν «απερίσκεπτη κλιμάκωση», όπως μεταδίδει το Reuters.

Η συριακή κυβέρνηση έχει επανειλημμένως αρνηθεί τη χρήση χημικών όπλων.

Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται την ώρα που αναμένεται σήμερα σύνοδος στο Ιράν, με τη συμμετοχή των ηγετών της χώρας και της Ρωσίας, δυνάμεις που στηρίζουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, και της Τουρκίας.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει για ανθρωπιστική καταστροφή εάν γίνει η επίθεση ενώ η Τουρκία ανησυχεί για νέα εισροή προσφύγων από τα σύνορά της.

«Είμαι πολύ σίγουρος πως έχουμε βάση για να απευθύνουμε αυτή την προειδοποίηση» τόνισε ο Jeffrey στην πρώτη του συνέντευξη. «Κάθε επίθεση είναι για μας απερίσκεπτη κλιμάκωση. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις πως ετοιμάζονται χημικά όπλα».

Δεν έδωσε ωστόσο λεπτομέρειες για τις ενδείξεις, στις οποίες αναφέρεται.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε την Δευτέρα πως η Ουάσιγκτον θα απαντήσει σε κάθε χημική επίθεση από τη συριακή κυβέρνηση ή τους συμμάχους της.

(φωτογραφία αρχείου)