Ακολουθώντας σειρά δικαστικών μεθόδων για να φιμώσουν τους ακτιβιστές που μάχονται υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας τους επιβάλλουν ποινές φυλάκισης και τους απαγορεύουν να ταξιδέψουν εκτός της χώρας.
Κάποιοι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κρατούνται επί χρόνια χωρίς δίκη παρουσιάστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου τους τελευταίους μήνες, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχει αλλάξει η διαδικασία αντιμετώπισης των πολιτικών κρατούμενων, όπως δήλωσαν δικηγόροι και ακτιβιστές στο Reuters.
Οι ίδιοι δήλωσαν ότι έχουν γίνει έρευνα σε βάρος επτά ακτιβιστών, περιλαμβανομένων καθηγητών και δικηγόρων, τους τελευταίους πέντε μήνες, ενώ σε 20 έχει απαγορευθεί να ταξιδέψουν εκτός χώρας. Τέσσερις αναμένουν να δικαστούν και σε έναν έχει επιβληθεί ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών.
«Πιστεύω ότι αυτές οι δίκες γίνονται στο πλαίσιο της καταστολής του κινήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Αμπντουλάχ αλ Χαμίντ, πρώην καθηγητής που κατηγορείται ότι υποκίνησε την κοινή γνώμη.
Δύο από τις υποθέσεις θα εκδικαστούν από ειδικά ποινικά δικαστήρια τα οποία έχουν συσταθεί για να αντιμετωπίσουν υποθέσεις τρομοκρατίας και απειλής προς την εθνική ασφάλεια. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι ακτιβιστές ποικίλουν και αφορούν την αμαύρωση της εικόνας της χώρας, την κατοχή παράνομων βιβλίων και την αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος της Σαουδικής Αραβίας.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις υποθέσεις.
Οι ακτιβιστές εκπροσωπούν ομάδες που ζητούν να μετατραπεί η Σαουδική Αραβία σε συνταγματική μοναρχία με εκλεγμένο κοινοβούλιο και κατηγορούν την κυβέρνηση για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ αυτών αυθαίρετες κρατήσεις και βασανιστήρια.
Το σαουδαραβικό υπουργείο Εσωτερικών ισχυρίζεται από την πλευρά του ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στο βασίλειο, ενώ η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που συνδέεται με την κυβέρνηση, ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι δεν έχει εντοπίσει καμία υπόθεση κρατούμενου που να έχει κακοποιηθεί.
Η Σαουδική Αραβία απέφυγε τις μαζικές κινητοποιήσεις υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων που οδήγησαν στην ανατροπή πολλών ηγετών στον αραβικό κόσμο πέρυσι, καθώς ανακοίνωσε μαζικά πακέτα κοινωνικών παροχών και εξέδωσε θρησκευτικό διάταγμα που απαγορεύει τις δημόσιες διαδηλώσεις.