Να επιβληθούν κυρώσεις στη Μάλτα ζητεί Ιταλός υπουργός, με αιχμή το μεταναστευτικό, καθώς η διπλωματική διένεξη ανάμεσα στις δύο χώρες κλιμακώνεται. Ο υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας Ντανίλο Τονινέλι ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις στη Βαλέτα, κατηγορώντας τη ότι δεν διασώζει μετανάστες στη Μεσόγειο κι αντ’ αυτού αφήνει να σηκώνει το βάρος η Ρώμη.
Ο Τονινέλι ανέφερε μέσω Twitter ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να ανοίξει «τα λιμάνια της στην αλληλεγγύη» και να υποδέχεται μετανάστες που σώζονται στη θάλασσα.
Η νέα ιταλική κυβέρνηση, την οποία σχημάτισαν το αντισυστημικό λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) και η ακροδεξιά Λέγκα, έχει δεσμευθεί να εκμηδενίσει τις αφίξεις των μεταναστών και των προσφύγων, παρότι οι ροές είναι ήδη πολύ χαμηλότερες από ό,τι στο παρελθόν. Πάνω από 650.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φτάσει στις ιταλικές ακτές από το 2014.
Την Τετάρτη, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Μάλτα δεν προσέφερε βοήθεια σε ένα πλεούμενο με 190 μετανάστες που διερχόταν από διεθνή ύδατα, με το επιχείρημα πως δεν διέτρεχε κίνδυνο. Όταν βρισκόταν πιο κοντά στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, τους μετανάστες παρέλαβε το πλοίο Diciotti της ιταλικής ακτοφυλακής. Το Diciotti παραμένει στη θάλασσα, στα ανοικτά του νησιού Λαμπεντούζα, τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, καθώς οι χώρες διαπληκτίζονται για το ποια χώρα πρέπει να υποδεχθεί τους μετανάστες.
«Βρίσκονται τώρα πάνω σε ένα πολεμικό πλοίο, το οποίο πρακτικά σημαίνει σε ιταλικό έδαφος. Αναμένω η Ιταλία να ζητήσει από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να βοηθήσουν, επαφίεται σε εκείνα, αλλά η Μάλτα τήρησε το διεθνές δίκαιο» είπε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ την Κυριακή σε ραδιοφωνική συνέντευξή του. Δεν σχολίασε τη δήλωση του Τονινέλι περί επιβολής κυρώσεων.