Η γαλλική κυβέρνηση εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για τη βαριά καταδίκη του αμερικανικού αγροχημικού κολοσσού Monsanto στις ΗΠΑ, γιατί δεν είχε ενημερώσει για την επικινδυνότητα του Roundup, ενός ζιζανιοκτόνου που περιέχει γλυφοσάτη.
Η υφυπουργός Οικολογικής Μετάβασης Μπριν Πουαρσόν χαιρέτισε μια «ιστορική απόφαση» που «επιβεβαιώνει την πρωτοποριακή απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν: την απαγόρευση της γλυφοσάτης σε τρία χρόνια».
Τονίζοντας ότι η Γαλλία «πρωτοστάτησε στην κινητοποίηση στην Ευρώπη κατά της γλυφοσάτης αλλά και κατά των εντομοκτόνων που σκοτώνουν τις μέλισσες», η Πουαρσόν έγραψε στο Twitter ότι η κυβέρνηση «αγωνίστηκε για την οικοδόμηση ενός συνασπισμού ευρωπαϊκών χωρών κατά της γλυφοσάτης για 10 χρόνια».
Οι ένορκοι δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο καταδίκασαν τη Monsanto να πληρώσει περίπου 290 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στον Αμερικανό Ντουέιν Τζόνσον. Αυτός ο 46χρονος κηπουρός θεωρούσε ότι τα προϊόντα της Monsanto, κυρίως το Roundup, με το οποίο ψέκαζε επί χρόνια, είχαν προκαλέσει τον καρκίνο του και ότι η πολυεθνική σκόπιμα απέκρυπτε την επικινδυνότητά τους.
Ικανοποίηση για την απόφαση εξέφρασαν επίσης οι γαλλικές οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, το κόμμα Europe-Ecologie-Les Verts (Οικολόγοι-Πράσινοι) και τα αγροτικά συνδικάτα κατά της γλυφοσάτης.
«Αυτή η απόφαση είναι μια ακόμη απόδειξη ότι τα φυτοφάρμακα είναι επικίνδυνα για την υγεία, των χρηστών κατά πρώτον –συνεπώς των αγροτών– και μετά αυτών που καταναλώνουν τα προϊόντα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Αγροτικής Συνομοσπονδίας Λοράν Πινατέλ, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο εκπρόσωπος του τρίτου αγροτικού συνδικάτου στη Γαλλία υπενθύμισε την υπόσχεση του Εμανουέλ Μακρόν να έχει σταματήσει η χρήση της γλυφοσάτης έως το 2021. Αυτό προϋποθέτει, είπε, «τεχνικά μέσα, έρευνα και οικονομικά μέσα επίσης, καθώς τα φυτοφάρμακα είναι ένα εργαλείο ανταγωνιστικότητας στον οικονομικό πόλεμο».
Το κόμμα Οικολόγοι Πράσινοι θεωρεί ότι η καταδίκη της Monsanto είναι «ιστορική». «Η απόφαση αυτή αναμένεται να αποτελέσει σημείο καμπής. Οι οικολόγοι ζητούν επίσημα από την κυβέρνηση να σταματήσει να υπεκφεύγει όσον αφορά τη γλυφοσάτη και τα φυτοφάρμακα που καταστρέφουν την υγεία και τη βιοποικιλότητα», έγραψε το EELV. «Αντί να κερδίζει χρόνο για τα συμφέροντα ορισμένων, η Γαλλία πρέπει να εφαρμόσει την αρχή της προφύλαξης χωρίς καθυστέρηση και να αποδεσμεύσει αμέσως τους απαραίτητους πόρους για να βοηθήσει τους αγρότες να απαλλαγούν από αυτά τα επικίνδυνα προϊόντα».
Αρκετές γαλλικές περιβαλλοντικές οργανώσεις χαιρετίζουν επίσης την καταδίκη του αμερικανικού ομίλου, που πλέον ανήκει στη γερμανική Bayer.
«Η πρώτη μας αντίδραση ήταν να πούμε “επιτέλους και ευτυχώς”, γιατί με όλα τα στοιχεία εναντίον της Monsanto θα ήταν απολύτως ακατανόητο να μην καταδικαστεί», δήλωσε στο AFP η Σουζάν Νταλ της Greenpeace Γαλλίας.
«Οι μελλοντικές γενιές χαιρετίζουν αυτή την ιστορική απόφαση, που αναγνωρίζει τον καρκινογόνο χαρακτήρα αυτών των προϊόντων με βάση τη γλυφοσάτη και την ευθύνη της Monsanto γιατί τα διέθετε στην αγορά χωρίς να προειδοποιεί τον καταναλωτή», δήλωσε ο διευθυντής της οργάνωσης αυτής Φρανσουά Βιερέτ.
Όσο για τον Μπενζαμέν Σουρίς, πρόεδρο της Combat Monsanto, θεωρεί ότι «η καταδίκη αυτή αναγνωρίζει όχι μόνο ότι το Roundup είναι καρκινογόνο, αλλά κυρίως ότι η Monsanto είχε πληροφορίες για την επικινδυνότητα του προϊόντος και ότι έκανε τα πάντα για να την κρύβει. Δείχνει επίσης ότι η Monsanto γνώριζε από την αρχή ότι ο χημικός της τύπος είναι τοξικός και ότι εξαπάτησε τις δημόσιες αρχές», δήλωσε στο AFP.
Τέλος, ο αγρότης Πολ Φρανσουά, διάσημος στη Γαλλία για τον αγώνα του κατά της Monsanto, δήλωσε ότι αισθάνθηκε «μεγάλη χαρά» για όλους εκείνους που αγωνίζονται. «Σκέφτηκα αυτούς λέγοντας μέσα μου ότι η εν λόγω απόφαση θα τους βοηθήσει και θα τους δώσει πολλές ελπίδες», είπε ο πρόεδρος της οργάνωσης Phyto-victimes και συγγραφέας του βιβλίου «Ένας αγρότης εναντίον της Monsanto».