Ο ΟΗΕ δεν έχει κανένα ρόλο στο διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι μετά από συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα του οργανισμού, Μπαν Κι-Μουν, μία μέρα μετά την αναγγελία του προέδρου της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς ότι θα ζητήσει συμμετοχή εκπροσώπου του ΟΗΕ στο διάλογο των δύο πλευρών.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν «αποδέχθηκε τη νέα πραγματικότητα στο Κόσοβο», όπως και τις επιδιώξεις των πολιτών για ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές, ανέφερε ο κ. Θάτσι σε συνέντευξη τύπου, χθες, μετά από τη συνάντηση με τον Μπαν Κι-Μουν στο αεροδρόμιο της Πρίστινας.
Ο ΟΗΕ δεν συμμετέχει και δεν μπορεί να συμμετάσχει στο διάλογο Σερβίας-Κοσόβου που άρχισε πριν από δύο χρόνια με τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου και είπε ότι είναι αναγκαίο να υλοποιηθούν οι συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής, ώστε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις.
Ο κ. Θάτσι ενημέρωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ για τα επιτεύγματα των αρχών του Κοσόβου από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, στις 17 Φεβρουαρίου του 2008 μέχρι σήμερα.
Σημείωσε ότι η πολιτική αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) έχει συμβολικό ρόλο στην περιοχή και ότι η παρουσία της είναι ορατή κυρίως στο βόρειο Κόσοβο, όπου κατοικούν κατά πλειοψηφία Σέρβοι.
Ο κ. Θάτσι υπενθύμισε ότι σε ποσοστό άνω του 50% οι χώρες – μέλη του ΟΗΕ αναγνώρισαν το Κόσοβο και τόνισε ότι το φθινόπωρο ολοκληρώνεται η διαδικασία επιτήρησης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και θα υιοθετηθούν συνταγματικές αλλαγές που είναι καίριας σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξή του.
«Η κυβέρνηση του Κοσόβου θα συμμετάσχει σε συγκεκριμένα σχέδια και δράσεις στο βορρά και στην προσέγγιση των πολιτών του συγκεκριμένου τμήματος με τους θεσμούς του Κοσόβου», είπε ο κ. Θάτσι.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ τόνισε ότι η UNMIK εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο Κόσοβο, σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι αναμένει από τις αρχές του Κοσόβου εξομάλυνση των σχέσεων με το Βελιγράδι.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβε ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή. Ο ΟΗΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους τους διεθνείς εταίρους στην επίτευξη των κοινών στόχων των ανθρώπων του Κοσόβου και της ευρύτερης περιοχής», αποσαφήνισε.
«Αναμένω εξομάλυνση των σχέσεων με το Βελιγράδι, σοβαρότητα και ειλικρινή προσήλωση στο διάλογο. Αυτό ζήτησα και από τη σερβική ηγεσία», δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.
Ο Μπαν Κι Μουν ζήτησε επίσης από τις δύο πλευρές να ασχοληθούν σοβαρότερα με το ζήτημα των αγνοουμένων, καθώς, όπως υπογράμμισε, είναι κρίσιμο θέμα για την αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Κατά την άφιξή του στην Πρίστινα ο Μπαν Κι-Μουν είχε ξεχωριστές συναντήσεις με την πρόεδρο του Κοσόβου Ατιφέτα Γιαχγιάγκα, τον κ. Θάτσι και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Σλόμπονταν Πέτροβιτς.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ στις συνομιλίες με τους εκπροσώπους του Κοσόβου τόνισε την ανάγκη προστασίας των μειονοτικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων και ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών. «Είμαι εδώ για εργαστώ για την προστασία των εθνικών κοινοτήτων και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς», σημείωσε.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ πριν από την αναχώρησή του για την ΠΓΔΜ επισκέφθηκε τη σερβική μονή Βίσοκι Ντετσάνι και είχε συνομιλίες με εκπροσώπους της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Κόσοβο (KFOR) και της αποστολής της ΕΕ (Eulex).
Υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου κινήματος «Αυτοδιάθεση» με αφορμή την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ οργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης. Οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν όταν επενέβησαν μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσόβου.