Στη Δαμασκό μετέβη για πρώτη φορά αντιπροσωπεία του πολιτικού βραχίονα της αραβοκουρδικής δύναμης Συριακός Δημοκρατικός Στρατός, που στηρίζεται από τις ΗΠΑ, για να συζητήσει με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ το μέλλον των περιοχών που ελέγχει στη βόρεια Συρία.
Αντιπροσωπεία του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Δαμασκό έπειτα από πρόσκληση της κυβέρνησης Άσαντ, δήλωσε ο Ρίαντ Ντάραρ συμπρόεδρος του Συμβουλίου. «Εργαζόμαστε υπέρ μιας λύσης για τη βόρεια Συρία» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με αναλυτές, οι Κούρδοι της Συρίας προσπαθούν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με τη Δαμασκό καθώς επιθυμούν να προστατεύσουν τα κέρδη που έχουν πετύχει στη διάρκεια του πολέμου. Ανήσυχοι για τη στάση της Ουάσινγκτον είναι πιο έτοιμοι από ποτέ να διαπραγματευθούν με τον Σύρο πρόεδρο.
Οι βασικές κουρδικές οργανώσεις είναι μεταξύ των λίγων νικητών του εμφυλίου στη Συρία, καθώς έχουν κερδίσει την αυτονομία τους σε μεγάλες περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού – SDF. Παράλληλα έχουν αποφύγει τη σύγκρουση με τον Άσαντ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις πολέμησαν εναντίον κοινών τους εχθρών.
Συνομιλίες μεταξύ των Κούρδων της Συρίας και της Δαμασκού έχουν ήδη ξεκινήσει για την επιστροφή των δημόσιων υπαλλήλων στην περιοχή που ελέγχουν αλλά και την ανοικοδόμηση ενός από τα σημαντικότερα έργα υποδομής της χώρας: το φράγμα Τάκμπα, το μεγαλύτερο της Συρίας, το οποίο ο SDF ανακατέλαβε από το Ισλαμικό Κράτος πέρυσι με τη συνδρομή από αέρος των ΗΠΑ, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος επεσήμανε επίσης ότι Κούρδοι μαχητές ενδέχεται να συμμετάσχουν σε μελλοντικές επιχειρήσεις του συριακού στρατού εναντίον της επαρχίας Ιντλίμπ, στα σύνορα με την Τουρκία που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Σύρων ανταρτών, αλλά και να συνεργαστούν ευρύτερα εναντίον της Τουρκίας, η οποία έχει στείλει δυνάμεις για να εκδιώξει τον SDF από άξονα στο βόρειο τμήμα της Συρίας.
Η απόφαση των Κούρδων να σταματήσουν να αποκαλούν την αστυνομία τους «Ασαγίς» είναι ακόμη ένα βήμα που φαίνεται να έχει στόχο να αναμορφώσει την εικόνα της επαρχίας.
Οι Κούρδοι της Συρίας, τους οποίους το κυβερνών κόμμα Μπάαθ δίωκε επί χρόνια, τονίζουν ότι δεν επιθυμούν την ανεξαρτησία τους, όμως ελπίζουν ότι μια πολιτική συμφωνία θα τους επιτρέψει να διατηρήσουν την αυτονομία τους. Για πρώτη φορά τον Μάιο ο Άσαντ δήλωσε ότι «ανοίγει τις πόρτες» για συνομιλίες με τον SDF, αν και παράλληλα απείλησε και με βία.
Με βασική της συνιστώσα την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, ο SDF έχει υπό τον έλεγχό του σχεδόν το ένα τέταρτο της Συρίας, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας που είναι εκτός του ελέγχου της Δαμασκού. Περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες είναι ανεπτυγμένοι στην περιοχή, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο, νερό και καλλιεργήσιμες γαίες, ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί για τους Κούρδους.
Η YPG ένωσε τις δυνάμεις της με τις ΗΠΑ πριν από τρία χρόνια και έγιναν ο σημαντικότερος εταίρος της Ουάσινγκτον στη μάχη της κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η συμμαχία αυτή έχει προκαλέσει τριβή μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, εταίρων στο ΝΑΤΟ, καθώς η Άγκυρα θεωρεί ότι η YPG συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της έχει αποφύγει να δώσει πολιτικές υποσχέσεις στους Κούρδους και είναι αντίθετη στις φιλοδοξίες τους για αυτονομία.
Οι αντικρουόμενες ανακοινώσεις των ΗΠΑ για τη Συρία έχουν προκαλέσει ανησυχία στους Κούρδους και τους έχουν θέσει σε κατάσταση επιφυλακής καθώς εκτιμούν ότι τελικά η Ουάσινγκτον θα βάλει πρώτη τη συμμαχία της με την Άγκυρα. Μεγαλύτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στον SDF η αμερικανική σιωπή μπροστά στην επιχείρηση της Τουρκίας για την ανακατάληψη του Αφρίν.