Ενάντια σε μία σκληρότερη πολιτική στο θέμα του ασύλου τάσσεται ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, απορρίπτοντας τα σχέδια που έχει παρουσιάσει, στο πλαίσιο της αυστριακής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.
Σχολιάζοντας την πρόταση της κυβέρνησης, να επιτρέπεται η υποβολή αίτησης για άσυλο μόνον σε έδαφος εκτός ΕΕ, ο Αυστριακός πρόεδρος σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Oesterreich τονίζει κατηγορηματικά ότι «όποιος απειλείται με διωγμό, έχει το δικαίωμα να ζητά προστασία στη βάση της Σύμβασης της Γενεύης για τους πρόσφυγες,».
Ταυτόχρονα προσθέτει ότι υποστηρίζει αναμφίβολα την επαναφορά του ασύλου στις πρεσβείες, «ωστόσο, εάν κάποιος έλθει στη χώρα μας και ζητήσει άσυλο, θα πρέπει να του επιτρέπεται κάτι τέτοιο».
Ο ίδιος εκφράζει τις επιφυλάξεις του απέναντι στις προτάσεις των προερχόμενων από το Κόμμα των Ελευθέρων, Αυστριακών υπουργών Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ και ‘Αμυνας Μάριο Κούνασεκ, για την αποστολή Αυστριακών στρατιωτών στη Βόρεια Αφρική προς ενίσχυση της Frontex.
Κατά την άποψή του, προς το παρόν ο Αυστριακός Ομοσπονδιακός Στρατός δεν έχει τις δυνατότητες για μία τέτοια αποστολή, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι ήδη υπάρχουσες, σημαντικές, ειρηνευτικές αποστολές του στο εξωτερικό, όπως στο Κόσοβο και στη Βοσνία, ενώ, εκτός αυτού, δεν υπάρχει ακόμη η συγκατάθεση από βορειοαφρικανικές χώρες.
Στη συνέντευξή του, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν απορρίπτει κατηγορηματικά μία ποινικοποίηση για διασώστες στη Μεσόγειο, παρατηρώντας χαρακτηριστικά ότι «όταν κάποιος διασώζει ένα παιδί που έπεσε στον Δούναβη και κινδυνεύει να πνιγεί, τον τιμούμε, και δικαιολογημένα, ως έναν σωτήρα ανθρώπινης ζωής. Όταν ο ίδιος άνθρωπος διασώζει ένα παιδί που κινδυνεύει να πνιγεί στη Μεσόγειο, είναι ακριβώς το ίδιο, ένας σωτήρας ανθρώπινης ζωής και δεν επιτρέπεται να σύρεται στα δικαστήρια».
Ήδη την περασμένη εβδομάδα, και ενόψει των τελευταίων εξελίξεων στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, ο Αυστριακός πρόεδρος είχε απευθύνει έκκληση για μεγαλύτερη ευαισθησία στην μεταναστευτική πολιτική και σαφείς προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο αναπόφευκτων και ανεξέλεγκτων αλυσιδωτών αντιδράσεων από μία πολύ περιοριστική γραμμή.
Σε δηλώσεις του, έπειτα από συναντήσεις που είχε με τους ομολόγους του της Σλοβενίας και της Κροατίας, ο Αυστριακός πρόεδρος προειδοποίησε πως «μονομερή μέτρα στα σύνορα ενέχουν τον κίνδυνο ενός ανεξέλεγκτου φαινομένου ντόμινο», και πως μία τέτοια αλυσιδωτή αντίδραση θα ήταν σχεδόν αναπόφευκτη, εάν σε ένα άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικρατούσε μία «πολύ περιοριστική γραμμή».
«Εάν κάποιος αρχίσει να αμφισβητεί ουσιαστικά τον Χώρο του Σένγκεν, τότε θα πρέπει να προσέξουμε αυτό να μην δημιουργήσει μία δυναμική», προειδοποίησε ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, επισημαίνοντας ότι αυτή την στιγμή η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται υπό έλεγχο.
Εμμέσως πλην σαφώς, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας είχε ασκήσει κριτική στην πολιτική του αρχηγού του συγκυβερνώντος στην Γερμανία κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης και υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, σημειώνοντας πως, κατά την γνώμη του, «θα είναι ίσως πιο εύκολο να βρεθεί μία λύση (στο προσφυγικό-μεταναστευτικό), όταν θα έχουν πλέον περάσει οι εκλογές στο γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας».
Ο ίδιος δεν είχε παραλείψει να ασκήσει έμμεση κριτική και στην πρόσφατη μεγάλη άσκηση συνοριακής προστασίας που διοργάνωσε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών στο Σπίλφελντ, στα σύνορα της Αυστρίας με την Σλοβενία, παρατηρώντας πως για τέτοιες ενέργειες θα πρέπει να υπάρχει «συνεννόηση, προετοιμασία και εξήγηση», και αυτό «εάν βέβαια αυτές οι ενέργειες γενικά, είναι καν απαραίτητες».