Ο Κριν Αντονέσκου, επικεφαλής του Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL), μέλους της κεντροαριστερής κυβέρνησης συμμαχίας στη Ρουμανία, εξελέγη σήμερα πρόεδρος της Γερουσίας έπειτα από μία αμφίβολης νομιμότητας ψηφοφορία, σε μια εξέλιξη που κατήγγειλε ως πραξικόπημα η φιλελεύθερη δημοκρατική αντιπολίτευση.

Ο Αντονέσκου αντικατέστησε το στέλεχος του φιλελεύθερου δημοκρατικού κόμματος (PDL) Βαζίλ Μπλάγκα, ο οποίος καθαιρέθηκε λίγα λεπτά νωρίτερα κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Σώματος που είχε συγκληθεί σήμερα το πρωί.

«Το PDL επιχειρεί, μέσα από τις επονείδιστες δηλώσεις του για το ούτως λεγόμενο πραξικόπημα, να διασπάσει την νέα πολιτική πραγματικότητα. Τέτοιες δηλώσεις σπιλώνουν την εικόνα της Ρουμανίας στο εξωτερικό», τόνισε ο Αντονέσκου στους δημοσιογράφους.

Ο Μπλάγκα, νωρίτερα εντός της ημέρας, είχε καταγγείλει ως παράνομη την σύγκληση αυτής της εκτάκτου συνεδρίασης, δηλώνοντας πως θα ασκήσει αγωγή κατά του Σοσιαλδημοκράτη Γερουσιαστή Ιοάν Τσελάρου, ο οποίος θα προήδρευε.

«Το μόνιμο γραφείο της Γερουσίας αποφάσισε για τη συνεδρίαση, όμως κάτι τέτοιο μόνον εγώ μπορώ να το διατάξω», δήλωσε ο ίδιος, στηλιτεύοντας το «πραξικόπημα» του USL, της παράταξης που συντίθεται από το PNL του Αντονέσκου και του Σοσιαλδημοκρατικού PSD του πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα.

Σύμφωνα με το ρουμανικό Σύνταγμα, ο πρόεδρος της Γερουσίας δεν μπορεί να καθαιρεθεί παρά μόνον εάν ζητήσει το ίδιο του το κόμμα, εν προκειμένω το PDL, να αντικατασταθεί , τονίζει ο συνταγματολόγος Ιοάν Στανόμιρ, καθηγητής στην σχολή πολιτικών επιστημών του Βουκουρεστίου.

Από την πλευρά της, η επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Βίβιαν Ρέντινγκ δήλωσε σήμερα «λίαν ανήσυχη» για τις επιθέσεις που δέχεται η ανεξαρτησία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρουμανίας από την νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση.

«Ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα, το οποίο λειτουργεί καλά, αποτελεί μία προαπαιτούμενη προϋπόθεση για μία αμοιβαία εμπιστοσύνη στον τομέα της Δικαιοσύνης στην Ευρώπη», τονίζει η Ρέντινγκ στο μήνυμά της, συντεταγμένο στα αγγλικά και στα ρουμανικά.

Οι δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου στη Ρουμανία κατήγγειλαν σήμερα «τις αδυσώπητες επιθέσεις που η κυβέρνηση και άλλοι δημόσιοι θεσμοί έχουν εξαπολύσει κατά του Σώματος, με απόγειο μία σειρά προτάσεις που αποβλέπουν στην εξάρθρωση του θεσμού αυτού».

«Ενώπιον της σοβαρότητας της κατάστασης και των άνευ προηγουμένου επιθέσεων, περιλαμβανομένων και των απειλών για την ανάκληση κάποιων δικαστών, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας προσέφυγε στης Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Δημοκρατία, την επονομαζόμενη και Επιτροπή της Βενετίας», που είναι αρμόδια για τη διατήρηση της συνταγματικής κληρονομιάς στην Γηραιά Ήπειρο.

Επιπλέον, οι Ρουμάνοι δικαστές έχουν προσφύγει και στην Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη για τα Συνταγματικά Δικαστήρια.