Οι πολιτικοί ηγέτες της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης είναι πεπεισμένοι ότι είναι σε θέση να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες, ώστε η χώρα έως τα τέλη Νοεμβρίου να υποβάλει αίτημα έγκρισης υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ, μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ σχολιάζοντας την έκβαση της συνάντησης της βοσναικής ηγεσίας με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.
Πολυμελής αντιπροσωπεία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης με επικεφαλής τον προεδρεύοντα της τριμερούς προεδρίας τη χώρας, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς και τον προεδρεύοντα του υπουργικού συμβουλίου, Βιέκοσλαβ Μπεβάντα συμμετείχε στις διαβουλεύσεις με τον Επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε.
Ο κ. Φούλε μετέφερε στους πολιτικούς της Βοσνίας το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από την κατάθεση της υποψηφιότητας στη Βοσνία να έχει υλοποιηθεί η τροποποίηση του Συντάγματος και του εκλογικού νόμου, ώστε να απαλειφθούν οι διακρίσεις σε βάρος των μελών των εθνικών μειονοτήτων και να συμφωνηθεί σαφής μηχανισμός συντονισμού εντός της χώρας με στόχο την αποτελεσματική υλοποίηση των υπόλοιπων μεταρρυθμίσεων που ζητά η ΕΕ.
Τα ακριβή καθήκοντα που πρέπει να εκπληρωθούν και οι προθεσμίες ορίζονται στις «κατευθυντήριες γραμμές» που πρότεινε ο κ. Φούλε και αποδέχθηκαν οι συμμετέχοντες στη συνάντηση στις Βρυξέλλες.
«Δεν βλέπω κανένα λόγο να μην μπορούμε να παραδώσουμε το αίτημα για προσχώρηση στην ΕΕ ως το τέλος του έτους», δήλωσε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Οσλομποτζένιε» ο πρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης Βοσνίας – Ερζεγοβίνης (HDZ BiH), Ντράγκαν Τσόβιτς, ο οποίος συμμετείχε στην 30μελη αντιπροσωπεία της Βοσνίας που μετέβη χθες στις Βρυξέλλες.
Ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Βιέκοσλαβ Μπεβάντα εκτίμησε ότι διεξήχθη σοβαρή συζήτηση, χωρίς πολιτικά παιχνίδια, κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιστρέφει από τις Βρυξέλλες αισιόδοξος.
Η τωρινή πολιτική κρίση στη Βοσνία που προκλήθηκε από την απόφαση απομάκρυνσης από τον κυβερνητικό συνασπισμό των υπουργών του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) επίσης εξετάστηκε στις Βρυξέλλες και ο κ. Φούλε υποστήριξε ότι η κατάσταση στη χώρα επιδεινώθηκε.
Ο πρόεδρος του SDA, Σουλεϊμάν Τίχιτς προειδοποίησε ότι επιχειρείται αποκλεισμός του κόμματός του από την κυβέρνηση «με ωμή παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων, κάτι που οδηγεί τη χώρα στην αναρχία και στην απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή πορεία».
Πρόσθεσε ακόμη ότι λόγω της κρίσης στη Βοσνία δεν υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις που ζητά η ΕΕ.
Ο κ. Τίχιτς είπε ωστόσο ότι το κόμμα του θα στηρίξει ό,τιδήποτε οδηγεί τη Βοσνία προς τις ευρωατλαντικές δομές.
Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ ήταν ο μόνος που διαφώνησε με τα αιτήματα της ΕΕ.
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ της Σερβικής Δημοκρατίας, ο κ. Ντόντικ υπογράμμισε ότι η επιμονή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Βοσνία να συζητά με τους εκπροσώπους των Βρυξελλών με μία φωνή είναι «επιβαλλόμενη από γραφειοκράτες ψευδαίσθηση».
«Η προσδοκία της μίας φωνής αποδεικνύει ότι η διοίκηση των Βρυξελλών αγνοεί την πραγματικότητα στη Βοσνία και η πραγματικότητα είναι η συνεχής κρίση, φανερή για όλους τους κατοίκους της Βοσνίας» είπε ο κ. Ντόντικ επαναλαμβάνοντας ότι η Βοσνία – Ερζεγοβίνη είναι μη λειτουργικό κράτος.