Μία νέα εκδοχή για το τι ακριβώς συνέβη με το τουρκικό αεροσκάφος έρχεται να ταράξει τα ύδατα και να δώσει νέα διάσταση στην υπόθεση κατάρριψής του από την συριακή αεράμυνα.

Σύμφωνα με τη «Δημοκρατία», που επικαλείται στρατιωτικές πηγές, οι Τούρκοι φέρονται να είχαν αναθέσει την αποστολή κατασκόπευσης των δραστηριοτήτων της Εθνικής Φρουράς στο πλαίσιο της άσκησης «Δήμητρα» μίας μαζικής Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), η οποία διαρκεί τέσσερις μέρες. Έχοντας ξεκινήσει στις 21 Ιουνίου, ολοκληρώθηκε χτες.

Στην άσκηση συμμετείχε μεγάλος αριθμός εφέδρων και στόχο είχε τον έλεγχο του συστήματος διοικητικής μέριμνας της Εθνικής Φρουράς

Το τουρκικό αεροσκάφος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φέρεται να πέταξε πάνω από την Κύπρο, την ώρα που οι συμμετέχουσες μονάδες έβγαιναν από τα στρατόπεδά τους και κατευθύνονταν στους χώρους διασποράς.

Εκτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι στόχος ήταν να φωτογραφηθούν οι κινήσεις των μονάδων της Εθνικής Φρουράς.

Εάν βέβαια αποδεικνυόταν ότι το τουρκικό αεροσκάφος είχε πορεία προς την Τουρκία, και «έκοψε δρόμο» παραβιάζοντας οριακά το συριακό εναέριο χώρο, ναι μεν η παραβίαση δεν αμφισβητείται, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για υπερβολική αντίδραση της συριακής αεράμυνας.