Το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από τη Συρία βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρο όταν χτυπήθηκε, δήλωσε σήμερα o τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, ο Νταβούτογλου επισήμανε πως το F4 χτυπήθηκε όταν βρισκόταν σε απόσταση 13 μιλίων από τις ακτές της Συρίας.

Ο τούρκος υπουργός διευκρίνισε πως το αεροσκάφος εκτελούσε εκπαιδευτική αποστολή και δεν συμμετείχε σε επιχείρηση εναντίον της Συρίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δοκίμαζε συστήματα ραντάρ και δεν έφερε οπλισμό. Ο Νταβούτογλου υπογράμμισε πως η Συρία γνώριζε πως το αεροσκάφος ήταν τουρκικό και πως οι ισχυρισμοί της Δαμασκού πως το έμαθε αφού το κατέρριψε είναι αναληθείς.

Ο Νταβούτογλου τόνισε ακόμη πως το αεροσκάφος έλαβε προειδοποίηση από τον τουρκικό πύργο ελέγχου ότι έχει περάσει στον εναέριο χώρο της Συρίας 15 λεπτά πριν καταρριφθεί.

Τέλος, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Συρία δεν προειδοποίησε το αεροσκάφος ότι έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο της και δεν επικοινώνησε με την Τουρκία για να την προειδοποιήσει πριν το καταρρίψει.