Στα τέλη της εβδομάδας θα εκλέξει το κοινοβούλιο του Πακιστάν το νέο πρωθυπουργό της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας πρώην υπουργός, ο Χουρσίντ Σαχ.

Την Τρίτη το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν έκρινε ακατάλληλο για το αξίωμα τον πρωθυπουργό Γιούσουφ Ράζα Γκιλάνι καθώς τον Απρίλιο καταδικάστηκε για περιφρόνηση δικαστηρίου επειδή αρνήθηκε να ζητήσει από τις ελβετικές αρχές να ξεκινήσουν και πάλι έρευνα σε βάρος του προέδρου Άσιφ Άλι Ζαρντάρι με την κατηγορία της διαφθοράς.

Με βάση την πακιστανική νομοθεσία ο πρωθυπουργός εκλέγεται από τα 342 μέλη του κοινοβουλίου. Το ΡΡΡ και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση διαθέτουν άνετη πλειοψηφία 212 βουλευτών. Για την εκλογή του πρωθυπουργού χρειάζονται 172 ψήφοι. Το κόμμα έχει δώσει στον Ζαρντάρι το ελεύθερο να ορίσει ο ίδιος τον υποψήφιο για την πρωθυπουργία.

Ο Γκιλάνι, ο οποίος έχει πει ότι θα επιστρέψει στη γενέτειρά του, το Μουλτάν, εάν στερηθεί το αξίωμά του, συμμετέχει σε όλες τις συνεδριάσεις του κόμματος αλλά διατηρεί χαμηλό προφίλ και δεν έχει κάνει καμία δήλωση μετά την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου. Με βάση την απόφαση αυτή παύεται και από βουλευτής, ωστόσο θα μπορέσει να παρακολουθήσει την εκλογή του διαδόχου του από τον εξώστη των επισκεπτών.