Η επιστροφή στο σχήμα της G7 ήταν αναπόφευκτη, η συμμετοχή της Ρωσίας στους «επτά» είναι προς το παρόν αδύνατη.
Την άποψη αυτή εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απαντώντας σε ερωτήματα που της έθεσαν γερμανοί βουλευτές κατά την ολομέλεια της Βουλής.
Στην ουσία ήταν μια απάντηση στην άποψη που είχε εκφράσει την Δευτέρα, η Σάρα Βάγκενκνεχτ, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) σε συνέντευξή της στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).
Συγκεκριμένα η Σάρα Βάγκενκνεχτ είχε προτείνει «να επανέλθει η Ρωσία στην ομάδα των επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών G-7» υποστηρίζοντας ότι «έτσι μπορεί να δημιουργηθεί ένα αντίβαρο στα συμφέροντα των ΗΠΑ σε αυτό το όργανο» όπως και ότι «η ασφάλεια στην Ευρώπη είναι δυνατή μόνο με τη Ρωσία – και όχι εναντίον της Ρωσίας»,
Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι τα μέλη της G7 έχουν κοινές αξίες, μεταξύ των οποίων είναι και η τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. «Η προσάρτηση της Κριμαίας υπήρξε κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το σχήμα της G8 (σ.σ.: Ομάδα των Οκτώ, δηλαδή η G7 συν τη Ρωσία) ήταν αναπόφευκτος», δήλωσε η Μέρκελ.
Παράλληλα η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε ότι το νήμα του διαλόγου με την Ρωσική Ομοσπονδία δεν κόβεται. «Υπάρχουν διαρκείς επαφές, υπάρχουν επαφές στο πλαίσιο της G20. Πρέπει να μιλάμε ο ένας με τον άλλον και αυτό κάνουμε», δήλωσε η Μέρκελ.
«Όμως ένα τέτοιο σχήμα, το οποίο στοχεύει αποκλειστικά στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, είναι προς το παρόν αδύνατο για τη Ρωσία» δήλωσε η Μέρκελ
Η Γερμανίδα καγκελάριος, είπε επίσης ότι είναι υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με την Ρωσία τον οποίο θεωρεί σημαντικό, παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στις σχέσεις της Δύσης με την Ρωσία.
«Είμαι υπέρ του διαλόγου με την Ρωσία , δεδομένων των διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ μας. Ο διάλογος είναι σημαντικός και αυτός είναι ο λόγος που έκανα αυτές τις συνομιλίες ( με τον Ρώσο πρόεδρο στο Σότσι)» δήλωσε χαρακτηριστικά η Μέρκελ, ενώπιον των βουλευτών της Μπούντεσταγκ, επισημαίνοντας ότι πολλές πρωτοβουλίες στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, όπως και τις συνομιλίες με την Μόσχα, τις συμφωνεί με τους εταίρους της και πρωτίστως με την Γαλλία.