Την υπόσχεση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εγκαταλείψει το Αφγανιστάν, ενώ οι ξένες δυνάμεις αποσύρονται σιγά σιγά από τη χώρα, έδωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε το Αφγανιστάν. Δεν θα αφήσουμε πίσω μας κενό όσον αφορά την ασφάλεια», δήλωσε μιλώντας στην Εθνική Ένωση Τύπου στην Καμπέρα, λαμβάνοντας υπ΄όψιν την αποχώρηση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι κατά τις προσεχείς εκλογές, όπως προβλέπεται.

Ο Ράσμουσεν αναμένει μια μεταβατική πολιτική διαδικασία με τη διεξαγωγή νέων εκλογών, επίσης το 2014, στις οποίες ο νυν πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι δεν θα θέσει υποψηφιότητα. «Αναμένουμε ότι ο πρόεδρος Καρζάι θα σεβαστεί το αφγανικό Σύνταγμα, το οποίο δεν του επιτρέπει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα» είπε.

Τόνισε ότι κατανοεί την ανυπομονησία στο θέμα της ατέρμονης σύγκρουσης στο Αφγανιστάν. «Ο κόσμος θέλει να δει πρόοδο κι εγώ επίσης, αλλά παρά την ανυπομονησία αυτή, όλοι οι εταίροι του συνασπισμού της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής στο Αφγανιστάν (ISAF) αποφάσισαν να παραμείνουν δεσμευμένοι και να δουν την επιχείρηση αυτή να ολοκληρώνεται με επιτυχία» επισήμανε.

«Αυτό είναι ενθαρρυντικό παρά την οικονομική κρίση και μια όλο και λιγότερο ευνοϊκή κοινή γνώμη στην παρουσία ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Θα υπάρξουν εταίροι, σύμμαχοι που θα μειώσουν την παρουσία των δυνάμεών τους κατά την περίοδο της μετάβασης αλλά είπαν ότι θα παραμείνουν δεσμευμένοι καθόλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου μετάβασης έως τα τέλη του 2014. Οι 50 χώρες του συνασπισμού της ISAF έστειλαν ένα πολύ σαφές μήνυμα: ‘πηγαίνουμε (στο Αφγανιστάν) μαζί, αποχωρούμε από εκεί μαζί’, αυτό είναι μια βασική αρχή»«, τόνισε.

Περίπου 130.000 στρατιώτες της ISAF, εκ των οποίων 90.000 Αμερικανοί, υποστηρίζουν σήμερα την κυβέρνηση της Καμπούλ στην αντιμετώπιση της εξέγερσης των Ταλιμπάν που εκδιώχθηκαν από την εξουσία μετά την υπό τις ΗΠΑ εισβολή στη χώρα στα τέλη του 2001. Η εξέγερση των Ταλιμπάν έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια.Οι ξένες δυνάμεις αναμένεται να αποχωρήσουν έως τα τέλη του 2014.