Συνεχίζονται οι ζυμώσεις στο εσωτερικό του Λιβάνου σχετικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Αούν, αναμένεται να ορίσει τον σουνίτη πολιτικό, Σαάντ αλ Χαρίρι, ως τον πρωθυπουργό που θα ηγηθεί μιας νέας κυβερνητικής συμμαχίας, έπειτα από διαβουλεύσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα με τους νεοεκλεγέντες βουλευτές.
Η θέση του πρωθυπουργού καταλαμβάνεται από έναν σουνίτη μουσουλμάνο με βάση το σύστημα κατανομής των εξουσιών στη χώρα και ο υποστηριζόμενος από τη Δύση Χαρίρι είναι το φαβορί μεταξύ των σουνιτών πολιτικών, παρότι έχασε περισσότερους από το ένα τρίτο των βουλευτών του στις εκλογές της 6ης Μαϊου.
Ο Αούν αναμένεται να ολοκληρώσει σήμερα τις συναντήσεις με τους βουλευτές. Απαιτείται να ορίσει τον υποψήφιο με τη μεγαλύτερη υποστήριξη μεταξύ των βουλευτών.
Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού αναμένεται ότι θα αντανακλά τις πολιτικές θέσεις της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ και των συμμάχων της, οι οποίοι υποστηρίζουν την κατοχή όπλων από την σιιτική οργάνωση. Η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της απέσπασαν τουλάχιστον 70 από τις 128 έδρες του κοινοβουλίου.
Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί της χώρας έκαναν έκκληση για τον γρήγορο σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης, με στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας και την αντιμετώπιση του μη βιώσιμου δημοσίου χρέους.
Αλλά, όπως και το απερχόμενο υπουργικό συμβούλιο, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να συμβιβάσει τα συμφέροντα όλων των μεγάλων κομμάτων της χώρας και γι αυτό μπορεί να χρειαστεί χρόνος.
Η Χεζμπολάχ, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, σκοπεύει να εξασφαλίσει τρεις θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού, αύξηση σε σχέση με τις δύο που κατείχε στο απερχόμενο 30μελές υπουργικό συμβούλιο, όπως είπε στο Reuters ένας ανώτερος αξιωματούχος που γνωρίζει το σκεπτικό της οργάνωσης.
Χθες, Τετάρτη 23 Μαΐου, η Βουλή επανεξέλεξε πρόεδρο του Σώματος τον σύμμαχο της Χεζμπολάχ σιίτη πολιτικό, Ναμπίχ Μπέρι, ανανεώνοντας τη θητεία του στη θέση αυτή που κατέχει από το 1992. Ένας άλλος σύμμαχος της Χεζμπολάχ, ο Έλι Φερζλί, εξελέγη αντιπρόεδρος.
Η Χεζμπολάχ θα επιζητήσει σημαντικότερο ρόλο
Πάντως, το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ σκοπεύει να επεκτείνει τον παραδοσιακά περιφερειακό του ρόλο στην πολιτική σκηνή του Λιβάνου και να λάβει μια πιο κεντρική θέση στη νέα κυβέρνηση της χώρας προκειμένου να αντιταχθεί στην αυξανόμενη επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή, εκτιμούν αναλυτές.
«Η Χεζμπολάχ θα ενισχύσει την παρουσία της περισσότερο από οποτεδήποτε άλλοτε στο παρελθόν», δήλωσε ανώτερος Λιβανέζος αξιωματούχος. «Μέχρι τώρα είχε δύο υπουργούς. Τώρα θα έχει τρεις», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η σιιτική οργάνωση, η οποία μέχρι στιγμής κατείχε περιφερειακά υπουργεία, θα ζητήσει να αναλάβει πιο σημαντικά υπουργεία, σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό και άλλες πηγές που πρόσκεινται στη Χεζμπολάχ.
Ωστόσο, οποιαδήποτε διεύρυνση του ρόλου της οργάνωσης στην κυβέρνηση ενδέχεται να εγείρει νέα ερωτήματα από τη Δύση αναφορικά με την πολιτική της στον Λίβανο. Άλλωστε, η χώρα λαμβάνει σημαντική βοήθεια για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο έδαφός της και ο στρατός της εκπαιδεύεται και εξοπλίζεται από τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, αναλυτές αναμένουν ότι η νέα κυβέρνηση θα συσφίξει περαιτέρω τους δεσμούς της με τη συριακή κυβέρνηση, όμως αυτό ενδέχεται να υπονομεύσει τη δεδηλωμένη πολιτική της περιφερειακής ουδετερότητας που ακολουθεί η Βηρυτός.
Η Χεζμπολάχ αναμένεται ότι δεν θα ζητήσει να αναλάβει κάποιο από υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Άμυνας ή Εξωτερικών, όμως θεωρείται δεδομένο πως θα ήθελε το υπουργείο Οικονομικών να παραμείνει στο σιιτικό κίνημα Αμάλ, στενό της συνεργάτη.