Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Σαούντ αλ Φαϊζάλ, κάλεσε τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) να κινητοποιηθούν για να βοηθήσουν τους Σύρους, ενώ επεσήμανε ότι έχει αρχίσει να χάνει τις ελπίδες του ότι η συριακή κρίση θα επιλυθεί μέσω του σχεδίου Άναν.

«Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου πρέπει να κινητοποιηθεί ώστε ο λαός της Συρίας να μπορέσει να αμυνθεί απέναντι στη μηχανή θανάτου και καταστροφής της κυβέρνησης» δήλωσε ο πρίγκιπας Σαούντ.

Ο υπουργός, που μιλούσε στους ομολόγους του (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Ομάν, Κατάρ και Κουβέιτ) που συναντώνται στην Τζέντα, δεν διευκρίνισε με ποιο τρόπο θα παρασχεθεί αυτή η βοήθεια.

Ο πρίγκιπας Σαούντ κατήγγειλε τη συνέχιση «των δολοφονιών και της κακομεταχείρισης των αμάχων» στη Συρία.

Η συριακή εφημερίδα αλ Ουατάν, που πρόσκειται στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, κατηγόρησε τους σαουδάραβες ηγέτες ότι «συνωμοτούν» εναντίον της Συρίας μετατρέποντας τον Λίβανο σε «εφαλτήριο» για να επιτεθούν στη χώρα.

Παράλληλα κατηγόρησε τον πρίγκιπα Σαούντ ότι «χρηματοδοτεί και στέλνει όπλα σε μαχητές και μισθοφόρους στο βόρειο Λίβανο», όπου σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ λιβανέζων οπαδών και αντιπάλων του Άσαντ από τις οποίες το Σάββατο και την Κυριακή έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι.

Εξάλλου, ο σαουδάραβας πρίγκιπας, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τους ομολόγους του, επεσήμανε ότι οι χώρες του ΣΣΚ «έχουμε αρχίσει να χάνουμε τις ελπίδες μας ότι υπάρχει πιθανότητα εξεύρεσης λύσης σε αυτό το πλαίσιο», αναφερόμενος στο σχέδιο του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν.

Ο πρίγκιπας Σαούντ υπογράμμισε επίσης ότι «έχει έρθει η ώρα» να αλλάξει στάση η Ρωσία στο θέμα της Συρίας.

«Έχει έρθει η ώρα η Ρωσία να περάσει από την υποστήριξη του συριακού καθεστώτος στη δράση υπέρ του τερματισμού των συγκρούσεων και υπέρ μιας ειρηνικής πολιτικής μετάβασης» στη χώρα, υπογράμμισε ο σαουδάραβας υπουργός.