Τη βεβαιότητα ότι η Κυπριακή προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι μια πολύ καλή προεδρία εξέφρασε αργά απόψε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος μαζί με τους προέδρους όλων των πολιτικών ομάδων πραγματοποιεί επίσκεψη στην Λευκωσία.

Ο κ. Σούλτς επισήμανε ότι «σημασία δεν έχει μόνο η οργάνωση, αλλά και το περιεχόμενο».

Ειλικρινά, είπε, σπάνια είδα μια Κυβέρνηση τόσο καλά προετοιμασμένη όπως η Κυπριακή. Κι αυτό, τόνισε, δεν είναι φιλοφρόνηση, αλλά είναι η άποψη όλων των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων.

Τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχουν μικρές και μεγάλες προεδρίες, αλλά μόνο καλές και κακές.

Εάν είχα καπέλο, είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Σούλτς, «θα το έβγαζα για να δείξω ότι υποκλίνομαι μπροστά στις γνώσεις αυτής της χώρας για τα οικονομικά της Ευρώπης».

Παράλληλα, ανέφερε ότι στη διάρκεια της Κυπριακής προεδρίας θα πρέπει να λυθεί το θέμα του Δημοσιονομικού Πλαισίου για την εξαετία 2014-2020 και υπογράμμισε ότι για να υπάρξει συμφωνία το έργο του προέδρου Χριστόφια και το δικό του θα είναι «Ηράκλειο». Η Ευρώπη, είπε , αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις με το ευρώ και το μέλλον της Ελλάδας και της Ισπανίας, αλλά και με το ζήτημα της απασχόλησης των νέων.

Πρέπει, είπε, να προβληματιστούμε σοβαρά πώς θα προκαλέσουμε ανάπτυξη, απασχόληση και εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Συμφώνησε δε με τον πρόεδρο Χριστόφια ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί πιστά η Κοινοτική Μέθοδος για να αποφευχθούν οι συγκρούσεις και να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα όλων των κρατών μελών.

Αναφορικά με την στάση της Τουρκίας ο κ. Σούλτς έστειλε σαφές μήνυμα προς την ‘Αγκυρα.
Η Κύπρος, τόνισε, είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους επόμενους έξι μήνες θα προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «δεν είναι δυνατό μια χώρα, η οποία επιθυμεί να καταστεί κι αυτή μέλος, να ισχυρίζεται ότι δεν αναγνωρίζει την ευρωπαϊκή προεδρία για τους επόμενους έξι μήνες».

Υπενθύμισε μάλιστα ότι το θέμα το είχε συζητήσει επανειλημμένως με την τουρκική Κυβέρνηση, τόσο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα, όσο και στο παρελθόν.

Ο κ. Σούλτς τόνισε ότι ήταν και εξακολουθεί να είναι οπαδός της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί, όπως ανέφερε, θεωρεί ότι ως μέλος της Ένωσης, θα είναι πιο εύκολο να λύσει τα προβλήματά της.