Υπέρογκο υπολογίζεται το οικονομικό κόστος των ζημιών από το σεισμό των 5.8 Ρίχτερ στην Εμίλια Ρομάνα στην Ιταλία.

Ο νέος απολογισμός των ζημιών, φτάνει, τώρα, τα δυο δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα, όμως, με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, το σχετικό ποσό, μπορεί να αγγίξει, τελικώς, και τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

«Κινδυνεύουμε να χάσουμε μισό αιώνα δουλειάς και προόδου, να γυρίσουμε στις συνθήκες ζωής της δεκαετίας του πενήντα» είπε ο δήμαρχος του χωριού Μιράντολα Μαίνο Μπενάττι.

Οι μετασεισμικές δονήσεις, στην περιοχή της Μόντενα και της Φερράρα, την περασμένη νύχτα, ξεπέρασαν τις τριάντα επτά και όλες δεν ήταν ισχυρότερες των 3 Ρίχτερ. Πολλοί κάτοικοι της Εμίλια Ρομάνια, δεν θέλησαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και κοιμήθηκαν στο κήπο των πολυκατοικιών ή και μέσα στα αυτοκίνητα.

Πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις επιτροπής πολιτών που ζητά να μην υλοποιηθεί το σχέδιο υπόγειου χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου, χωρητικότητας τεσσάρων δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, που θα έπρεπε να δημιουργηθεί σε σεισμογενή περιοχή της Εμίλια Ρομάνια. Οι δήμοι στους οποίους έπρεπε να ξεκινήσουν τα έργα είναι εκείνοι του Φινάλε Εμίλια, Μιράντολα, Κρεβαλκόρε, Σαν Φελίτσε Σουλ Πάναρο. Ο ιταλός υπουργός περιβάλλοντος Κορράντο Κλίνι, πάντως, δεν έχει υπογράψει, ακόμη, την σχετική άδεια.