Ένα αντίγραφο της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα και μια χάρτινη αμερικανική σημαία έκαψαν μέσα στο κοινοβούλιο της χώρας Ιρανοί βουλευτές. Παράλληλα, φώναζαν «θάνατος στην Αμερική», για να μην αφήσουν καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία ευνοεί πάνω από όλους τους σκληροπυρηνικούς που ποτέ δεν ευνόησαν το καθεστώς που είχε διαμορφωθεί μετά το 2015 στις διεθνείς σχέσεις της χώρας τους.
Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από πολλά ιρανικά ΜΜΕ δείχνουν έναν βουλευτή να κραδαίνει μία χάρτινη αμερικανική σημαία και στη συνέχεια να της βάζει φωτιά στην έδρα της αίθουσας του κοινοβουλίου. Ένας άλλος συντηρητικός βουλευτής, ο Μοζτάμπα Ζολνούρ, ανεβαίνει και εκείνος στη συνέχεια στο βήμα και βάζει φωτιά σε ένα αντίγραφο της διεθνούς συμφωνίας. «Κάψαμε την πυρηνική συμφωνία», φωνάζει. Δεκάδες βουλευτές ενώνονται έπειτα μαζί τους για να φωνάξουν όλοι μαζί «Θάνατος στην Αμερική».
«Προσέξτε να μην κάψετε το κοινοβούλιο», φωνάζει από το προεδρείο ο πρόεδρος Αλί Λαριτζανί.
Η ιρανική ηγεσία καταδίκασε την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει την χώρα του από την πυρηνική συμφωνία και να επαναφέρει το καθεστώς των αμερικανικών κυρώσεων.
Η διεθνής συμφωνία είχε υπογραφεί τον Ιούλιο 2015 στη Βιέννη από το Ιράν και την Ομάδα 5+1 (Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία), πριν από την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο με την ιδέα της αποξήλωσης του έργου του Μπαράκ Ομπάμα.
Αντιδρούν και άλλες χώρες
Πάντως, οι περισσότεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ διαφωνούν με την απόφαση του Τραμπ. «Η απόφαση του προέδρου Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν… τυπικά θέτει την αμερικανική πολιτική για το Ιράν σε μια αισθητά διαφορετική πορεία σε σχέση με τους Ευρωπαίους συμμάχους, που βλέπουν το ΚΟΣΔ ( JCPOA, κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης) ως τον καλύτερο τρόπο να αποτραπεί το Ιράν από το να αναπτύξει ένα πρόγραμμα πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Πίτερ Κίερναν, επικεφαλής ανάλυσης σε θέματα ενέργειας στο Economist Intelligence Unit.
Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι θέλουν να παραμείνουν στη συμφωνία. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανάλογο κλίμα επικρατεί στην Ασία.
«Η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία και η Ινδία πιθανόν να αντιταχθούν στις κυρώσεις και να διατηρήσουν τα τρέχοντα επίπεδα αγορών ιρανικού αργού», επισήμανε ο Κόμαν.
Ο μεγαλύτερος μεμονωμένος αγοραστής ιρανικού αργού είναι η Κίνα, που εισήγαγε περίπου 900.000 βαρέλια την ημέρα στα μέσα του 2016, ποσότητα που μειώθηκε σε περίπου 600.000 βαρέλια την ημέρα το 2018.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος σε μεγάλη κινεζική πετρελαϊκή εταιρία, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι οι νέες κυρώσεις θα πλήξουν τις κινεζικές εταιρίες διύλισης, οδηγώντας ανοδικά την τιμή του αργού. Κινεζικές εταιρίες διύλισης δήλωσαν, ωστόσο, ότι υπάρχουν εναλλακτικοί προμηθευτές, ιδιαίτερα στη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και τη Δυτική Αφρική.