Τις 100 ημέρες διαμαρτυρίας κατά της τοπικής κυβέρνησης αναμένεται να «γιορτάσουν» στους δρόμους του Μόντρεαλ σήμερα χιλιάδες διαδηλωτές.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν με αφορμή την αύξηση των διδάκτρων στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα του Κεμπέκ.

Σε αντίθεση με τη νομοθεσία έκτακτης ανάγκης που πέρασε την περασμένη εβδομάδα στην Εθνοσυνέλευση του Κεμπέκ, η ομάδα των πιο σκληροπυρηνικών φοιτητών CLASSE έχει δηλώσει ότι δεν θα ενημερώσει την αστυνομία για τη διαδρομή της πορείας των διαδηλωτών.

Ωστόσο, η εν λόγω πορεία έχει προγραμματιστεί από 140 κοινοτικές ομάδες και σωματεία, πολλά από τα οποία λένε ότι θα σεβαστούν τη νέα νομοθεσία.

Χθες κατά την ημέρα της Βασίλισσας Βικτωρίας ή Ημέρα των Πατριωτών για τους Γαλλοκαναδούς, πραγματοποιήθηκε ειρηνική φοιτητική πορεία, με κάποια διάσπαρτα επεισόδια σε όλο το Μόντρεαλ.

Ήταν η 28η νύχτα μιας σειράς πορειών ανά την πόλη, και η τέταρτη από την εφαρμογή της νομοθεσίας έκτακτης ανάγκης που απαιτεί οι διαδηλωτές να κοινοποιούν στην αστυνομία τη διαδρομή τους.

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε με αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους στην πλατεία Εμιλί Γκαμελέν, στη συνέχεια έφτασε στη γέφυρα Ζακ Καρτιέ, όπου η αστυνομία δεν επέτρεψε στους διαδηλωτές να καταλάβουν το οδόστρωμα.

Σε οποιοδήποτε σημείο της πορείας η αστυνομία θα μπορούσε να κηρύξει παράνομη τη διαδήλωση και να συλληφθούν πολλά άτομα για παραβίαση του νόμου 78 περί διαδηλώσεων, όμως η αστυνομία αποφάσισε να μην προχωρήσει σε συλλήψεις για να μην γενικευθούν οι ταραχές.

Οι διαδηλωτές γύρω στις 10 το βράδυ ανηφόρισαν προς την πλούσια συνοικία του Γουέστ Μάουντ, όπου φώναζαν: «Ξυπνήστε κάτοικοι του Γουέστ Μάουντ» ενώ σε κάποια σημεία συγκρούστηκαν με κατοίκους που προσπαθούσαν να προστατεύσουν τους κήπους και την περιουσία τους από τους διαδηλωτές.