Με ένα είδος «λοκ άουτ», η διεύθυνση της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού (Sciences Po) έβαλε «λουκέτο» στο πανεπιστήμιο, στο οποίο κάνουν ειρηνική κατάληψη περίπου 70 φοιτητές, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το κίνημα διαμαρτυρίας στις πανεπιστημιακές σχολές.
«Δεν επιτρέπεται η είσοδος των φοιτητών στο κτίριο ως προληπτικό μέτρο. Τα μαθήματα που επρόκειτο να γίνουν εδώ θα γίνουν αλλού» επιβεβαίωσε η διεύθυνση της σχολής, στην οποία έχουν φοιτήσει πολλοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Εμανουέλ Μακρόν.
Περίπου 70 φοιτητές, σύμφωνα με τη διεύθυνση, κάνουν ειρηνική κατάληψη στην «Péniche», την κυριότερη αίθουσα της σχολής, όπου αποφάσισαν να περάσουν τη νύχτα, μετά τη διεξαγωγή γενικής συνέλευσης.
«Η κατάληψη της Σχολής Πολιτικών Επιστημών είναι συμβολική: είναι η σχολή στην οποία σπούδασε ο Εμανουέλ Μακρόν και πολλά μέλη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του» ανέφεραν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν στη διάρκεια της νύχτας οι φοιτητές της σχολής. Κάτω από τα παράθυρα της πρόσοψης του κτιρίου, οι φοιτητές κρέμασαν πανό με συνθήματα που απευθύνονται κυρίως στον Εμανουέλ Μακρόν: «Μακρόν, η σχολή σου είναι αποκλεισμένη», «Εδώ σπουδάζουν εκείνοι που επιλέγουν. Αποκλείουμε το εργοστάσιο της ελίτ», «Οι φοιτητές της Σχολής Πολιτικών Επιστημών κατά της μακρονικής μηχανής». Ένα άλλο δηλώνει την αλληλεγγύη των φοιτητών με τους μετανάστες: «Όχι στα σύνορα, όχι στα έθνη, σταματήστε τις απελάσεις».
Το πρωί, περίπου εκατό φοιτητές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο, άλλοι για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους κι άλλοι σε αλληλεγγύη με το κίνημα.
Ανάμεσά τους, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Τομά, μεταπτυχιακός φοιτητής διεθνών σχέσεων, που δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι υποστηρίζει το κίνημα αυτό που «τον αφορά» επειδή «είναι επίσης μια πιο συνολική αμφισβήτηση της πολιτικής της κυβέρνησης». «Είναι ντροπή!» έλεγε αντίθετα ο Πολ, πρωτοετής φοιτητής. «Είναι μια μειοψηφία αυτοί που μπλοκάρουν τη σχολή. Πολλοί φοιτητές θέλουν να πάνε στο μάθημα. Υπάρχει μια σιωπηλή πλειοψηφία που δεν το θέλει αυτό.»
Πολλά πανεπιστήμια στη Γαλλία έχουν επηρεαστεί από την κινητοποίηση των φοιτητών που διαμαρτύρονται για τον νέο τρόπο εισαγωγής στις πανεπιστημιακές σχολές, ο οποίος όπως υποστηρίζουν εισάγει εν κρυπτώ ένα σύστημα «επιλογής».
Πριν από λίγο το πανεπιστήμιο της Ρουέν ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος του ιδρύματος Ζοέλ Αλεξάντρ αποφάσισε το κλείσιμο της κυριότερης πανεπιστημιούπολης από αύριο έως και το Σάββατο, έπειτα από τον αποκλεισμό πολλών κτιρίων από φοιτητές που αντιτίθενται στον τρόπο εισαγωγής στις πανεπιστημιακές σχολές. «Κατά συνέπεια όλα τα μαθήματα που ήταν προγραμματισμένα να διεξαχθούν αυτές τις ημέρες ακυρώνονται και οι εξετάσεις μεταφέρονται» στην πανεπιστημιούπολη Μον Σεν-Ενιάν, αναφέρεται στην ανακοίνωση του πανεπιστημίου.
Η απόφαση αυτή ελήφθη, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έπειτα από «απειλές για επέκταση των αποκλεισμών» κτιρίων και «αυξημένου κινδύνου να σημειωθούν έκτροπα».
«Ούτε η καλή λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας, ούτε η ασφάλεια των φοιτητών και του προσωπικού μπορούν να διασφαλιστούν σε ικανοποιητικές συνθήκες» προστίθεται στην ανακοίνωση.
Από 100 έως 150 φοιτητές έχουν αποκλείσει τέσσερα κτίρια, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, εννέα σύμφωνα με τον Ενζό Σασονερί, μέλος της επιτροπής κινητοποίησης των φοιτητών της Ρουέν.
«Η απόφαση αυτή είναι μια ικανοποίηση επειδή δείχνει ότι το κίνημά μας αρχίζει να τους προκαλεί φόβο και ταυτόχρονα ένα βρόμικο χτύπημα γιατί η προεδρία του πανεπιστημίου μας εμποδίζει να συγκεντρωθούμε και να οργανώσουμε τις ενέργειές μας» απάντησε σε ερώτηση ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. «Είναι ένα είδος λοκ-άουτ. Οι φοιτητές εμποδίζονται στις ενέργειές τους», δήλωσε στο France Bleu Seine-maritime/Eure, ο καθηγητής και ερευνητής φυσικών επιστημών στη Ρουέν Πιερ-Εμανουέλ Μπερς, μέλος του SNESUP (εθνικού συνδικάτου ανώτατης εκπαίδευσης), που αντιτίθεται στη μεταρρύθμιση.
Η κινητοποίηση των φοιτητών της Ρουέν ξεκίνησε στις 26 Μαρτίου.