Μπορεί ο Λευκός Οίκος να ρίχνει τους τόνους για το θέμα της Συρίας, μετά την ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter στην οποία καλούσε τη Ρωσία να ετοιμαστεί γιατί θα φτάσουν πύραυλοι, ωστόσο τα πνεύματα παραμένουν τεταμένα και σε διπλωματικό επίπεδο οι διεργασίες είναι έντονες. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις τονίζοντας πως «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» αναφορικά με την απόκριση στην καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία και πως δεν έχει ληφθεί καμία τελική απόφαση σχετικά με στρατιωτικές επιχειρήσεις. Πρόσθεσε όμως πως για τις ΗΠΑ υπεύθυνες για το χτύπημα είναι η Ρωσία και η Συρία. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ συνεδριάζει σήμερα, ενώ και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχει συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο. ΤΕΡΕΖΑ ΜΕΙ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ Χθες αναχώρησε για την περιοχή το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν» με την αρμάδα του, αλλά δεν αναμένεται να φτάσει σε απόσταση βολής πριν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Η Μέι, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Telegraph,  έδωσε την εντολή βρετανικά υποβρύχια να κινηθούν εντός εμβέλειας πυραύλων με τη Συρία. Ακτιβιστές, διασώστες και γιατροί καταγγέλλουν πως δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ανταρτοκρατούμενη Ντούμα το Σάββατο. Ωστόσο η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, που έχει και τη στρατιωτική στήριξη της Ρωσίας, αρνείται πως εμπλέκεται στην επίθεση με χημικά.  

  «Ο πρόεδρος έχει διαθέσιμο πλήθος επιλογών και πολλές παραμένουν στο τραπέζι» δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάντερς. «Δεν έχουμε ανακοινώσει καμία συγκεκριμένη κίνηση, που να σχεδιάζουμε» πρόσθεσε, χαμηλώνοντας τον τόνο που είχε νωρίτερα χρησιμοποιήσει ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πάντως σήμερα επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της Συρίας και, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή.

Οι επόμενες κινήσεις

A mosque in the Bab Dreib neighborhood shows through a hole in a damaged building in the old city of Homs, Syria, Tuesday, Jan. 16, 2018. Elsewhere in Syria, several civilians were killed and others were wounded by insurgent shelling Tuesday of Aleppo city, the state-run news agency SANA reported. (AP Photo/Hassan Ammar) ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν και πιστεύεται, όπως γράφει το BBC, πως προετοιμάζουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής απάντησης στην επίθεση με χημικά του Σαββάτου στη Ντούμα. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις τόνισε πως οι ΗΠΑ ακόμα αξιολογούν το θέμα της επίθεσης με χημικά αλλά πρόσθεσε πως ο στρατός είναι έτοιμος «να παρέχει στρατιωτικές επιλογές, εάν είναι κατάλληλες, όπως καθορίζει ο πρόεδρος». Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε πάντως πως δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για τη λήψη στρατιωτικής δράσης. Πηγές από τη Βρετανία ανέφεραν πάντως στο BBC πως η Τερέζα Μέι δείχνει έτοιμη να συνδράμει σε στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, χωρίς να αναζητήσει πρώτα κοινοβουλευτική συναίνεση. Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να αποφασίσει για το θέμα τις επόμενες ημέρες ενώ έχει δηλώσει πως οποιοδήποτε πλήγμα αποφασιστεί θα έχει στόχο τις «εγκαταστάσεις χημικών» της Συρίας. Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να φροντίσουν να «αποφευχθεί» κάθε ενδεχόμενο η κατάσταση να τεθεί «εκτός ελέγχου» στη Συρία, επικρίνοντας το τωρινό «αδιέξοδο».

Τι έγινε στη Ντούμα

This image made from video released by the Syrian Civil Defense White Helmets, which has been authenticated based on its contents and other AP reporting, shows a medical worker giving toddlers oxygen through respirators following an alleged poison gas attack in the opposition-held town of Douma, in eastern Ghouta, near Damascus, Syria, Sunday, April 8, 2018. Syrian opposition activists and rescuers said Sunday that a poison gas attack on a rebel-held town near the capital. The Syrian government denied the allegations, which could not be independently verified. (Syrian Civil Defense White Helmets via AP) Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης και διασώστες λένε πως κυβερνητικά αεροσκάφη έριξαν βόμβες με τοξικά χημικά στην πόλη, η οποία είναι το τελευταίο ισχυρό προπύργιο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό. Σύμφωνα με το Syrian-American Medical Society (Sams), περισσότεροι από 500 άνθρωποι χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα λόγω έκθεσής τους σε χημικά. Την Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε πρόσβαση προκειμένου να διερευνήσει τις αναφορές συνεργατών του – όπως και το Sams- για 70 νεκρούς, εκ των οποίων οι 43 είχαν συμπτώματα έκθεσής τους σε πολύ τοξικές ουσίες. Στη Συρία αναμένεται να μεταβεί και κλιμάκιο του Οργανισμού κατά των Χημικών Όπλων για να καθορίσει εάν πράγματι χρησιμοποιήθηκαν τέτοια μέσα. Η Ντούμα δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα νέα επίθεση από τις συριακές και τις ρωσικές δυνάμεις και οι αντάρτες την εγκαταλείπουν στο πλαίσιο συμφωνίας στην οποία εμπλέκεται και ο ρωσικός στρατός. Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ανέλαβαν πλήρως τον έλεγχο της πόλης και ύψωσαν τη συριακή σημαία σε κτίριό της. «Αυτό σηματοδοτεί τον έλεγχο αυτής της τοποθεσίας και συνεπώς όλης της Ανατολικής Γούτα» δήλωσε ο Γιούρι Γιεβτουσένκο, επικεφαλής του ρωσικού κέντρου για την ειρήνη και τη συμφιλίωση στη Συρία.

Η θέση τη Ρωσίας

Η Μόσχα έχει χαρακτηρίσει τις αναφορές για χημική επίθεση ως προβοκάτσια που σχεδιάστηκε για να δικαιολογήσει την επέμβαση της Δύσης σε βάρος της συμμάχου της Συρίας. Όπως ανακοίνωσε χθες η Ρωσία, δείγματα που λήφθηκαν από την περιοχή δεν έδειξαν την παρουσία καμίας χημικής ουσίας. Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι προειδοποιούν για ρωσική απάντηση σε ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση. Την Τετάρτη, ο πρέσβης της Ρωσίας στον Λίβανο επανέλαβε την προειδοποίηση πως εάν εκτοξευτούν πύραυλοι θα καταρριφθούν και τα σημεία εκτόξευσής τους θα αποτελέσουν στόχο, εάν απειλήσουν τις ζωές Ρώσων στρατιωτών. Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα να κυριαρχήσει η κοινή λογική και η κατάσταση να σταθεροποιηθεί.