Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με κεντρικό θέμα τη θανάσιμη επίθεση με χημικά στη Συρία και με φόντο την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πως θα υπάρξει «μεγάλο τίμημα».
Η Ρωσία ζήτησε συνεδρίαση του 15μελούς Συμβουλίου για «διεθνείς απειλές στην ειρήνη και την ασφάλεια» αν και το ακριβές θέμα δεν ξεκαθαρίζεται, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο διπλωμάτες.
Λίγο αργότερα, συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ ζήτησαν και οι ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Σουηδία, Πολωνία, Ολλανδία, Κουβέιτ, Περού και Ακτή Ελεφαντοστού, με αντικείμενο την επίθεση με χημικά στη Συρία.
Τελικά συμφωνήθηκε να γίνει μία συνεδρίαση.
Λίγα 24ωρα μετά την επίθεση με χημικά στην Ντούμα, όπως καταγγέλλεται, στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη Χομς δέχθηκε πλήγματα από πυραύλους. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, υπήρξαν νεκροί και τραυματίες- αν και μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί κάποιος επίσημος απολογισμός. Αρχικά μεταδόθηκε πως η Δαμασκός υποψιάζεται τις ΗΠΑ πίσω από το χτύπημα, αναφορά που αργότερα αποσύρθηκε. Παράλληλα και το αμερικανικό Πεντάγωνο διέψευσε πως εμπλέκεται στην επίθεση αυτή.
Στο αεροδρόμιο είναι ανεπτυγμένοι δεκάδες άνδρες των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων.
«Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Άμυνας δεν διεξάγει αεροπορικά πλήγματα στη Συρία» τονίζει το Πεντάγωνο στην ανακοίνωσή του. «Ωστόσο, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και υποστηρίζουμε τις διπλωματικές προσπάθειες ώστε να καταστούν εκείνοι που χρησιμοποιούν χημικά όπλα, στη Συρία και αλλού, υπεύθυνοι».
Ερωτηθείσα σχετικά με την επιδρομή στη βάση, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ισραήλ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει πολλά πλήγματα εναντίον στόχων στη Συρία, ανάμεσά τους και βάσεις του συριακού στρατού, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος το 2011.
Λίγη ώρα νωρίτερα, αρχικά η γαλλική προεδρία και στη συνέχεια ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησαν ανακοινώσεις για τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους προέδρους της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες «καταδίκασαν σθεναρά τις επιθέσεις με χημικά όπλα την 7η Απριλίου εναντίον του πληθυσμού της Ντούμας, στην Ανατολική Γούτα». Η προεδρία της Γαλλίας στην ανακοίνωσή της δεν επέρριψε ρητά την ευθύνη στη συριακή κυβέρνηση. Η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας έκανε λόγο περί «σθεναρής και κοινής αντίδρασης» στις επιθέσεις με χημικά όπλα.
Οι δύο ηγέτες «αντάλλαξαν πληροφορίες και αναλύσεις οι οποίες επιβεβαιώνουν τη χρήση χημικών όπλων» και «αποφάσισαν να συντονίσουν τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες (των δύο χωρών) τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», το οποίο πρόκειται να συνεδριάσει «τη Δευτέρα 9η Απριλίου στη Νέα Υόρκη» για να συζητήσει σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, προστίθεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Το Παρίσι έχει καταστήσει σαφές πως θεωρεί «κόκκινη γραμμή» την ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και ο πρόεδρος Μακρόν έχει διαμηνύσει πως σε τέτοια περίπτωση, «θα χτυπήσουμε». Την Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε ότι η Δαμασκός θα «πληρώσει μεγάλο τίμημα» μετά τις καταγγελίες οργανώσεων αρωγής περί των θανάτων δεκάδων πολιτών, ανάμεσά τους πολλών παιδιών και γυναικών, από δηλητηριώδη αέρια στη Ντούμα.
Στην ανάρτησή του στο Twitter με την οποία ο Τραμπ έκανε την προειδοποίηση αυτή, χαρακτήρισε «ζώο» τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ κι έκανε λόγο περί «ευθυνών» της Ρωσίας και του Ιράν. Οι ΗΠΑ είχαν εξαπολύσει πριν από έναν χρόνο επίθεση με πυραύλους Κρουζ εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης, σε αντίδραση για τους θανάτους τουλάχιστον 80 πολιτών σε επίθεση με αέριο σαρίν στο χωριό Χαν Σεϊχούν, στη βορειοδυτική Συρία, για την οποία η Ουάσινγκτον είχε επίσης επιρρίψει την ευθύνη στη Δαμασκό.
Η κυβέρνηση της Συρίας διέψευσε ότι προέβη σε επίθεση με χημικά όπλα στη Ντούμα. Η Μόσχα κάλεσε την Ουάσινγκτον να μην προχωρήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης εξαιτίας των «ψευδών» πληροφοριών περί χρήσης χλωρίου στη Ντούμα, κατ΄αυτήν «πρόσχημα» και «πρόκληση» των ανταρτών της Τζάις αλ Ισλάμ.