Πράκτορας υπηρεσίας πληροφοριών συμμαχικής προς τις ΗΠΑ ήταν ο άνδρας ο οποίος επρόκειτο να πυροδοτήσει βόμβα σε αεροπλάνο με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είχε διεισδύσει στην Αλ Κάιντα και παρουσιάστηκε ως εθελοντής για την επίθεση αυτοκτονίας προκειμένου να διαφύγει με τον εκρηκτικό μηχανισμό και να τον παραδώσει στους Αμερικανούς ματαιώνοντας την επιχείρηση.

Η απόπειρα αυτή με την ευκαιρία της πρώτης επετείου του θανάτου του Οσάμα Μπιν Λάντεν αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα από την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για την υπόθεση.
Οι αμερικανικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες, ο Λευκός Οίκος και το FBI αρκέσθηκαν να ανακοινώσουν ότι το σχέδιο επίθεσης έφερε την υπογραφή της πτέρυγας της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός βρισκόταν στην κατοχή του FBI και κανένα επιβατηγό αεροσκάφος και κανείς Αμερικανός ή σύμμαχος δεν εξετέθησαν σε κίνδυνο.

Το δίκτυο ABC, οι New York Times και οι Los Angeles Times, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποκάλυψαν λεπτομέρειες της υπόθεσης αυτής κατασκοπείας που θα μπορούσε να γίνει κατασκοπευτική ταινία: το σχέδιο της επίθεσης ματαιώθηκε από έναν πράκτορα που διείσδυσε στην υεμενιτική πτέρυγα της Αλ Κάιντα, παρουσιάστηκε ως εθελοντής-καμικάζι και διέφυγε με τον μηχανισμό, τον οποίο παρέδωσε στους ανωτέρους του στη Σαουδική Αραβία.

Η CIA και ο Λευκός Οίκος αρνήθηκαν να σχολιάσουν την υπόθεση.

Η εθνικότητα του πράκτορα δεν έγινε γνωστή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσίευσαν οι Los Angeles Times, επρόκειτο για πράκτορα των υπηρεσιών Πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες συνεργάζονται στενά με τη CIA.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσαν οι New York Times, ο πράκτορας που διείσδυσε στην Αλ Κάιντα προσέφερε κρίσιμης σημασίας πληροφορίες που επέτρεψαν στις αμερικανικές υπηρεσίες να εξοντώσουν ένα από τα στελέχη της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, τον Φαχντ αλ-Κούσο, ο οποίος ήταν καταζητούμενος για τη συμμετοχή του στην επίθεση του αμερικανικού πολεμικού πλοίο USS Cole ανοικτά της Υεμένης το 2000. Ο Αλ Κούσο σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης το βράδυ της Κυριακής στην ανατολική Υεμένη.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει μεταλλικά στοιχεία για να μην ανιχνεύεται από τα συστήματα ελέγχου των αεροδρομίων, βρίσκεται πλέον στα χέρια των τεχνικών του FBI.