Στην ηλικία των 15 ετών προσανατολίζεται η Γαλλία στη θεσμοθέτηση της ηλικίας από την οποία θα αναγνωρίζεται νομικά συναίνεση στη σεξουαλική πράξη. Έτσι, στην περίπτωση που ένας ενήλικος έχει σεξουαλική επαφή με άτομο κάτω από την ηλικία αυτή, αυτό θα θεωρείται βιασμός.

Προηγήθηκε διαβούλευση με γιατρούς και νομικούς και η υπουργός Ισότητας Marlène Schiappa χαιρέτισε την κίνηση, καθώς υπό την τρέχουσα νομοθεσία, για να απαγγελθεί κατηγορία για βιασμό, οι αρχές πρέπει να αποδείξουν πως άτομο κάτω των 15 ετών που είχε σεξουαλικές επαφές εξαναγκάστηκε σε αυτές.

Όπως σημειώνει το BBC, η αλλαγή αυτή γίνεται με φόντο δύο πρόσφατες υποθέσεις ανδρών που κατηγορήθηκαν για σεξουαλικές επαφές με δύο 11χρονα κορίτσια.

Σύμφωνα με τον νόμο που ισχύει τώρα, εάν δεν αποδειχθεί βία ή εξαναγκασμός, ο εμπλεκόμενος σε μία τέτοια υπόθεση μπορεί να κατηγορηθεί μόνο για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου και όχι για βιασμό. Αυτό σημαίνει μέγιστη ποινή φυλάκισης 5 ετών και πρόστιμο 75.000 ευρώ.

Οι ποινές είναι ίδιες είτε τα θύματα είναι ανήλικοι είτε είναι ενήλικοι, αλλά οι κατηγορίες για βιασμό επισείουν πολύ μεγαλύτερες ποινές.

Η γαλλική κυβέρνηση αναμένεται τώρα να εγκρίνει το νέο όριο ηλικίας, στο πλαίσιο «πακέτων» νόμων κατά της σεξουαλικής βίας και της παρενόχλησης.

Οργανώσεις κατά της βίας σε βάρος παιδιών αγωνίστηκαν για να τεθεί το όριο των 15 ετών, καθώς στη συζήτηση έπεσε ακόμα και η ηλικία των 13 ετών.

Η υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή τους που επελέγη το ανώτερο όριο, κάτι που στηρίζεται και από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ένας 30χρονος αθωώθηκε για την κατηγορία του βιασμού καθώς το δικαστήριο κατέληξε πως το 11χρονο θύμα του δεν είχε υποστεί «πίεση, απειλή, βία ή αιφνιδιασμό».

Στη δεύτερη υπόθεση, δικαστήριο έκρινε πως ένας 28χρονος θα έπρεπε να αντιμετωπίσει κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση και όχι βιασμό, με το επιχείρημα πως το θύμα δεν εξαναγκάστηκε με σωματική βία να κάνει σεξ. Τον περασμένο μήνα ωστόσο το ίδιο δικαστήριο ανέτρεψε την απόφασή του, κάνοντας λόγο για κατηγορία βιασμού.

Σύμφωνα με το BBC, το νομικό όριο της ηλικίας συναίνεσης ποικίλει στις χώρες της Ευρώπης:

14 ετών: Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πορτογαλία
15: Ελλάδα, Πολωνία, Σουηδία
16: Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, Ρωσία
17: Κύπρος
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ηλικία σεξουαλικής συναίνεσης είναι τα 16 χρόνια ενώ παράλληλα προβλέπεται πως στα παιδιά κάτω των 13 ετών είναι αδύνατο να αναγνωριστεί συναίνεση σε σεξουαλική δραστηριότητα.