Δικαστήριο της Πράγας τιμώρησε «με δίκαιη ποινή», όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, έναν πρώην υπουργό, ο οποίος κρίθηκε για δωροδοκία.

Πρόκειται για τον 38χρονο δικηγόρο πρώην υπουργό των Μεταφορών Βιτ Μπάρτα, που κυκλοφορούσε με μια Μαζεράτι, σημαίνων στέλεχος του κεντρώου κόμματος Δημοσίων Υποθέσεων. Ο Μπάρτα τιμωρήθηκε με 18μηνη φυλάκιση με αναστολή, επειδή το δικαστήριο δέχθηκε ότι δωροδοκούσε κυβερνητικούς βουλευτές, προκειμένου να μην καταψηφίζουν νομοσχέδια.

Οι τσέχοι εκλογείς με πλειοψηφία, που πλησιάζει το 40%, δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τέτοιες ρουσφετολογικές υποθέσεις στα ανώτατα κλιμάκια εξουσίας.

Το ανωτέρω κόμμα συγκέντρωσε στις τελευταίες εκλογές σχεδόν 11% των ψήφων, αποφασίζοντας να εισέλθει στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον πρωθυπουργό Πετρ Νέκας.

Ο τσέχος πρωθυπουργός Νέκας δήλωσε, ότι το δικαστήριο της Πράγας δεν μπορούσε να εκδώσει κάποια άλλη ετυμηγορία και τόνισε ότι «τέτοια σκάνδαλα ανήκουν ανεπιστρεπτί στο παρελθόν».

Στην ακροαματική διαδικασία τεκμηριώθηκε ότι δύο βουλευτές της συμπολίτευσης δωροδοκήθηκαν με 670.000 κορώνες, δηλαδή περίπου 35,5 χιλιάδες δολάρια ΗΠΑ.

Ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός έκανε στην απολογία του λόγο για «δάνεια», μη πείθοντας τα μέλη του δικαστηρίου.

Πολιτικοί παρατηρητές σχολίασαν στο Reuters ότι στην περίπτωση του Μπάρτα «λογοδότησε στη δικαιοσύνη, καθυστερημένα, ένας πολιτικός, παρότι διέθετε ασυλία λόγω εκλογής στη Βουλή».