Αντιρατσιστικές οργανώσεις ζήτησαν από τη βελγική κυβέρνηση να απαγορεύσει τη λειτουργία ενός ιστότοπου, στον οποίο οι πολίτες καλούνται να καταδώσουν παράνομους μετανάστες που ζουν στη χώρα και ο οποίος λειτουργεί από χθες.

Ο ιστότοπος http://meldpuntillegaliteit.be δημιουργήθηκε από το ακροδεξιό κόμμα Vlaams Belang, το οποίο μεταξύ άλλων επιθυμεί την απόσχιση της περιοχής της Φλάνδρας από το Βέλγιο, το οποίο ακολούθησε μια ανάλογη πρωτοβουλία ενός ολλανδικού κόμματος.

Τον Φεβρουάριο το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (VV) της Ολλανδίας δημιούργησε ένα φόρουμ στο Διαδίκτυο μέσω του οποίου οι πολίτες μπορούν να παραπονούνται για εγκλήματα, αλλά και για την κατάληψη θέσεων εργασίας από μετανάστες από την ανατολική και κεντρική Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Καλούμε τη βελγική κυβέρνηση να απενεργοποιήσει αυτό τον ιστότοπο και να καταδικάσει έντονα οποιαδήποτε πράξη υποκινεί το μίσος εναντίον συγκεκριμένων ομάδων», δήλωσε ο Σίμπο Ονιέτζι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Ρατσισμού (Enar), το οποίο συσπειρώνει 700 μη κυβερνητικές οργανώσεις.

«Αυτός ο ιστότοπος είναι παράλογος, αλλά περισσότερο απ’ ο,τιδήποτε άλλο είναι επικίνδυνος. Βάζει στο στόχαστρό του κάποιες ομάδες βάσει της καταγωγής ή της εθνικότητάς τους», υπογράμμισε ο Ονιέτζι.

«Αυτές οι δύο πρωτοβουλίες δείχνουν ότι η άκρα δεξιά είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα για να τραβήξει την προσοχή, περιλαμβανομένης της προσφυγής σε τέτοια ακραία μέτρα», κατήγγειλε από την πλευρά της η οργάνωση Enar.

Η πρωτοβουλία της Ολλανδίας είχε προκαλέσει σκάνδαλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είχε καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ζήτησε στις 13 Μαρτίου από την ολλανδική κυβέρνηση να «καταδικάσει» τον ιστότοπο.

Ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, υποστηρίζοντας ότι ο ιστότοπος ανήκει σε ένα κόμμα και όχι στην ολλανδική κυβέρνηση.