Ο μυθιστοριογράφος Νταβίντ Γκρόσμαν, που επικρίνει απερίφραστα την ισραηλινή πολιτική έναντι των Παλαιστινίων, θα τιμηθεί φέτος με το εθνικό βραβείο λογοτεχνίας του Ισραήλ, ένα από τα σημαντικότερα της χώρας.
Ο Γκρόσμαν, 64 ετών, έχει εκφράσει υποστήριξη για τους ισραηλινούς αντιρρησίες συνείδησης, για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους και για την ανάγκη να αποφευχθεί ένας πόλεμος με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμά του.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανακοινώνοντας σήμερα τη βράβευση, ο υπουργός Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ, ένας υπερεθνικιστής, περιέγραψε τον γεννημένο στην Ιερουσαλήμ μυθιστοριογράφο ως «μια από τις πιο συναρπαστικές, βαθιές και με επιρροή φωνές στην ισραηλινή λογοτεχνία».
Ο Γκρόσμαν, ο οποίος κέρδισε το 2017 το διεθνές λογοτεχνικό βραβείο Μπούκερ, θα παραλάβει το Βραβείο Ισραήλ (Israel Prize) την Ημέρα της Ανεξαρτησίας τον Απρίλιο, δήλωσε ο Μπένετ, περιγράφοντας την απόφαση να βραβευθεί ως κίνηση προς τη συμφιλίωση σε μια χώρα με βαθιές διαιρέσεις σε ζητήματα πολέμου και ειρήνης.
«Διαφωνώ πολιτικά με τον συγγραφέα, τον Νταβίντ Γκρόσμαν», δήλωσε ο Μπένετ απευθυνόμενος σε μέλη του κόμματός του, της Εβραϊκής Εστίας. «Όμως δεν είναι ένας συγγραφέας της αριστεράς και δεν είμαι ένας υπουργός Παιδείας της δεξιάς. Είμαι υπουργός Παιδείας όλου του κράτους του Ισραήλ … ήρθε ο καιρός για να κλείσουμε τα ρήγματα», δήλωσε ο Μπένετ.
Τα βιβλία του Γκρόσμαν έχουν μεταφρασθεί σε περισσότερες από 35 γλώσσες. Περιλαμβάνουν τα «Ένα άλογο μπαίνει σ’ ένα μπαρ», για έναν «σταντ-απ» κωμικό και τα φαντάσματα του παρελθόντος του, και «Στο τέλος της γης», ένα μυθιστόρημα για τη μητέρα ενός στρατιώτη που ταξιδεύει σ’ όλο το Ισραήλ για να αποφύγει να ακούσει ενδεχομένως την είδηση του θανάτου του.
Ο γιος του ίδιου του συγγραφέα σκοτώθηκε πολεμώντας το 2006 στον πόλεμο του Λιβάνου. Σε άρθρα του στην αριστερή εφημερίδα Haaretz, ο Γκρόσμαν έχει γράψει πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν καλλιεργήσει «την αδικία, την καταπίεση και τον φόνο πολιτών και παιδιών στα κατεχόμενα εδάφη», περιοχές που το Ισραήλ κατέλαβε με τον πόλεμο του 1967 και όπου οι Παλαιστίνιοι θέλουν να ιδρύσουν το κράτος τους.
Το 2015 είχε αρνηθεί να είναι το έργο του υποψήφιο για το Βραβείο Ισραήλ εκείνης της χρονιάς, επειδή ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε παύσει μερικούς από τους κριτές, κατηγορώντας τους ότι είναι «εξτρεμιστές και αντισιωνιστές».
Ο Γκρόσμαν, μιλώντας σήμερα στο ισραηλινό ραδιόφωνο, εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι επελέγη. «Δεν ξέρω ποιος ήταν στην επιτροπή που με επέλεξε, δεν έχω ιδέα, αλλά ήταν μια εύστοχη επιλογή βάσει καλλιτεχνικών και λογοτεχνικών κριτηρίων», δήλωσε ο Γκρόσμαν.
Η ανακοίνωση έρχεται σε μια στιγμή που οι σχέσεις ανάμεσα σε κορυφαίες προσωπικότητες της καλλιτεχνικής κοινότητας του Ισραήλ και την «ιέρακα» υπουργό Πολιτισμού Μίρι Ρεγκέβ είναι τεταμένες.
Τον περασμένο μήνα, η Ρεγκέβ είχε εκφράσει δημόσια την ανακούφισή της για το γεγονός ότι μια ισραηλινή ταινία, που κατά τη γνώμη της διέβαλλε τις ένοπλες δυνάμεις, δεν κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ ξένης ταινίας.