Το 15μελές Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ καταδίκασε σήμερα με σθένος, στην κοινή δήλωση που εξέδωσε, το πραξικόπημα που έγινε στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας στο Μαλί -ένα μήνα πριν λήξει η θητεία του προέδρου Τουρέ και γίνει ο β’ γύρος των εκλογών για νέο πρόεδρο.
Στην ίδια δήλωση, «από τους στασιαστές στρατιωτικούς ζητείται να επανέλθουν στα στρατόπεδά τους».
Παράλληλα, εκφράζεται με αυτήν «η ζωηρή ανησυχία για τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στην υποσαχάρια Αφρική».
Ο ΟΗΕ έχει πρόσφατα επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας ότι, εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας εκεί, «πολλά εκατομμύρια πολιτών πολύ σύντομα θα ζουν υπό συνθήκες λιμοκτονίας».
Στην Ουάσινγκτον, η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι «αναστέλλει επ’ αόριστον» την οικονομική βοήθεια που παρέχει στην κυβέρνηση του Μαλί, «έως ότου αποσαφηνιστεί η κατάσταση στον πολιτικό τομέα».
«Θέλουμε να επανέλθει στα πράγματα η εκλεγμένη κυβέρνηση», τόνισε σήμερα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ.
Στο μεταξύ, το Μαλί άνοιξε σήμερα τον εναέριο χώρο του, όπως ανακοίνωσαν οι στρατιωτικοί.
Τούτο, λένε οι ίδιοι, «έγινε σε συνδυασμό με την επανάληψη πτήσεων από και προς το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Μπαμακό».
Πάντως, τούτο το τελευταίο «ισχύει αποκλειστικά γα τα επιβατικά αεροσκάφη», ανακοίνωσαν οι πραξικοπηματίες.
Στο Μαλί, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία «φέτος ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων ήταν ο χειρότερος σε βάθος 20ετίας».
Η καθημερινή επιβίωση του πληθυσμού δυσχεραίνεται σε μέγιστο βαθμό από την πολύ μεγάλη ακρίβεια βασικών ειδών διατροφής -την τροφοδοτεί η πολύ συχνή έλλειψή τους- αφού η πολύμηνη ξηρασία κατέστρεψε μεγάλες γεωργικές σοδειές.
Στο Βορρά, οι καλά οπλισμένοι αντάρτες Τουαρέγκ μάχονται μήνες τώρα την κυβέρνηση. Τουλάχιστον 200 χιλιάδες είναι οι εκτοπισμένοι από αυτές τις συγκρούσεις.