Καθησυχαστική εμφανίζεται η Σαουδική Αραβία, μία από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες,  για τις τιμές του πετρελαίου, επιχειρώντας να διασκεδάσει τους φόβους για αύξηση των τιμών του προϊόντος και τονίζοντας ότι
τα παγκόσμια αποθέματα ξεπερνούν τη ζήτηση και πως η τιμή των 125 δολαρίων/βαρέλι δεν δικαιολογείται δεδομένης της αναιμικής κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου Άλι αλ Ναΐμι δήλωσε πως το βασίλειο έχει ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα για παροχή επιπλέον πετρελαίου και είναι έτοιμο να αυξήσει την παραγωγή στο ανώτατο σημείο της ικανότητάς του, στα 12,5 εκατ. βαρέλια/ημέρα, εάν αυτό χρειαστεί.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως δεν υπάρχει έλλειψη στην προμήθεια της αγοράς. Είμαστε έτοιμοι και διαθέσιμοι να διοχετεύσουμε περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά, αλλά γι’ αυτό χρειάζεσαι κι έναν αγοραστή», τόνισε ο αλ Ναΐμι.

«Οι τιμές του πετρελαίου σήμερα είναι αδικαιολόγητες με βάση τα επίπεδα προσφοράς και ζήτησης. Ειλικρινά δεν κατανοούμε γιατί οι τιμές διαμορφώνονται με αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε.

Ο ίδιος τόνισε πως η προσφορά πετρελαίου ξεπερνά σήμερα τη ζήτηση κατά 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα και πως οι πελάτες δεν ζητούν επιπλέον προϊόν.

Το Ριάντ σήμερα αντλεί 9,9 εκατ. βαρέλια/ημέρα –τη μεγαλύτερη αντλούμενη ποσότητα για δεκαετίες– και είναι έτοιμο να την αυξήσει αμέσως στο ανώτερο δυνατό επίπεδο ικανότητάς του στα 12,5 εκατ. βαρέλια/ημέρα, τόνισε ο ίδιος. Όπως τόνισε ο αλ Ναΐμι, αναμένει τα μηνύματα από τις παραγγελίες τον επόμενο μήνα για να αποφασίσει εάν θα παραμείνει η παραγωγή στα 9,9 εκατ. βαρέλια/ημέρα.