Μια προσομοίωση που έκαναν οι ΗΠΑ για να αξιολογήσουν τις πιθανές συνέπειες ισραηλινών πληγμάτων στο Ιράν προβλέπει ότι αυτά θα προκαλούσαν τη διεύρυνση της σύγκρουσης σε όλη την περιοχή και την είσοδο στον πόλεμο των Αμερικανών, γράφει σήμερα η εφημερίδα The New York Times.
Η προσομοίωση αυτή αποσκοπούσε στο να εκτιμηθεί η πιθανή αντίδραση των Ιρανών στην περίπτωση που το Ισραήλ εξαπέλυε επιθέσεις στις πυρηνικές τους εγκαταστάσεις, διευκρινίζει η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν.
Σύμφωνα με την άσκηση αυτή, η οποία διήρκεσε δύο εβδομάδες, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν συνεπώς να παρασυρθούν και να μπουν στη σύγκρουση έπειτα από πλήγματα από ιρανικούς πυραύλους σε ένα αμερικανικό πλοίο στον Κόλπο.
«Όταν ολοκληρώθηκε η άσκηση, νωρίτερα κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, σύμφωνα με τους αξιωματούχους αυτούς, ο στρατηγός (Τζέιμς) Μάτις (που διοικεί τις αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, στον Κόλπο και στην Νοτιοανατολική Ασία) βεβαίωσε τους βοηθούς του ότι ένα προληπτικό ισραηλινό πλήγμα θα είχε τρομερές συνέπειες για την περιοχή και για τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί», σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς.
«Στους κόλπους της κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών (…) υπάρχουν έμπειροι αναλυτές, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι ιρανοί ηγέτες δεν θα είναι στο τέλος πολύ διαφορετικοί απ’ ό,τι είναι σήμερα αν αποκτήσουν την ατομική βόμβα», διαβεβαιώνει παράλληλα σήμερα ειδικός σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Washington Post.
«Ένα Ιράν που θα έχει τη βόμβα αναμφιβόλως δεν θα είναι τόσο επικίνδυνο όσο πιστεύουν πολλοί άνθρωποι και ένας πόλεμος για να εμποδιστεί η Τεχεράνη να την αποκτήσει θα είναι πολύ πιο δαπανηρός και πολύ λιγότερο αποτελεσματικός από αυτό που πολλοί υποθέτουν», σημειώνει ο Πολ Πίλαρ, πρώην αναλυτής της CIA, ο οποίος είναι σήμερα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζταουν στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον Ποστ.