Οι αμερικανικές Αρχές αποκάλυψαν το όνομα του στρατιώτη, ο οποίος κατηγορείται για τη σφαγή 16 αμάχων, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, στο Αφγανιστάν.

Ο κατηγορούμενος λέγεται Ρόμπερτ Μπέιλς και φέρει το βαθμό του επιλοχία. Ο αξιωματούχος που έκανε τη δημοσιοποίηση απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τον Μπέιλς, ο οποίος κατηγορείται ότι βγήκε από τη βάση του στο νότιο Αφγανιστάν την Κυριακή και δολοφόνησε 16 ανθρώπους.

    Νωρίτερα ο δικηγόρος ο οποίος ανέλαβε να εκπροσωπήσει τον 38χρονο επιλοχία είπε ότι αναμένεται να μεταχθεί στη στρατιωτική βάση Φορτ Λέβενγουορθ στο Κάνσας. Στο Φορτ Λέβενγουορθ βρίσκεται η μόνη φυλακή υψίστης ασφαλείας των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

    Ο στρατιωτικός, η μονάδα του οποίου εδρεύει νότια της Τακόμα, στην Ουάσινγκτον, κρατείτο στο Κουβέιτ αφού μεταφέρθηκε εκτός Αφγανιστάν την Τετάρτη. Δεν του έχουν ακόμη απαγγελθεί κατηγορίες για το γεγονός.

    Ένας μη κατονομαζόμενος αμερικανός αξιωματούχος είπε στην εφημερίδα The New York Times ότι η σφαγή αποτέλεσε συνέπεια «ενός συνδυασμού άγχους, αλκοόλ και οικογενειακών προβλημάτων–απλά ξέσπασε». Ο δικηγόρος του διέψευσε ότι είχε οικογενειακά προβλήματα.

    Ο Μπέιλς αναμένεται να αντιμετωπίσει την αμερικανική στρατιωτική δικαιοσύνη, αν και ακόμη δεν είναι απόλυτα σαφές το εάν θα γίνει δίκη.