Το Ιράν άφησε ελεύθερους 440 ανθρώπους που είχαν συλληφθεί στην Τεχεράνη στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, δήλωσε δικαστικός αξιωματούχος, ενώ συνεχίζεται η αβεβαιότητα για το πόσοι άλλοι εξακολουθούν να κρατούνται σε όλη τη χώρα.
Οι διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν ως διαμαρτυρία για την οικονομική ανέχεια στα τέλη Δεκεμβρίου, επεκτάθηκαν σε περισσότερες από 80 πόλεις και κωμοπόλεις και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 25 ανθρώπων.
Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν αρχικά για τις υψηλές τιμές και τη διαφθορά, όμως οι διαδηλώσεις πήραν πολιτική διάσταση με έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων να καλεί τον ανώτατο ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να παραιτηθεί.
Δικαστικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν περισσότερες από 1.000 συλλήψεις σε όλη τη χώρα, όμως ο βουλευτής Μαχμούντ Σαντεγκί δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως τουλάχιστον 3.700 άνθρωποι έχουν συλληφθεί.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αρκετοί κρατούμενοι έχουν πεθάνει και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν ζητήσει να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για τις περιπτώσεις αυτές.
Ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Αλί Μοταχαρί δήλωσε χθες, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, πως βάσει αναφορών που έλαβε «ένας κρατούμενος στην Τεχεράνη και δύο σε άλλες επαρχίες» πέθαναν στη φυλακή.
Το δικαστικό σώμα επιβεβαίωσε τον θάνατο δύο κρατουμένων αλλά είπε πως αυτοκτόνησαν.
«Περισσότεροι από 440 άνθρωποι που συνελήφθησαν στις ταραχές στην Τεχεράνη έχουν αφεθεί ελεύθεροι», δήλωσε χθες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mehr, ο εισαγγελέας της Τεχεράνης Αμπάς Τζαφαρί Ντολαταμπαντί.
Ο Ντολαταμπαντί δήλωσε πως οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες στις διαδηλώσεις προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και είναι από 18 έως 35 ετών.
Εκπρόσωπος του δικαστικού σώματος του Ιράν δήλωσε χθες πως οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν ένα πρόσωπο με διπλή υπηκοότητα που έπαιρνε φωτογραφίες κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ταραχών, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για την εθνικότητά του.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την Παρασκευή κυρώσεις σε 14 φυσικά και νομικά πρόσωπα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν και για υποστήριξη στα ιρανικά προγράμματα όπλων, περιλαμβανομένου και του ανώτατου δικαστικού του Ιράν, αγιατολάχ Σαντέκ Λαριτζανί.
Ο Λαριτζανί είναι στενός σύμμαχος του ανώτατου ηγέτη αγιατολόχ Αλί Χαμενεΐ. Ο Λαριτζανί δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA, πως η επιβολή κυρώσεων εις βάρος του επικεφαλής του δικαστικού σώματος «παραβιάζει τη γραμμή» και είπε πως το Ιράν δεν θα παραμείνει σιωπηλό απέναντι σε τέτοιες ενέργειες.