Στις 10 Ιουνίου θα διεξαχθούν δημοτικές εκλογές στη Ρουμανία, όπως αποφασίστηκε από την κυβέρνηση. Τα αποτελέσματα των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση θα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς έως το τέλος του έτους θα διεξαχθούν και οι βουλευτικές εκλογές.

Για πρώτη φορά από το 1989 οι δήμαρχοι θα μπορούν να εκλεγούν από τον πρώτο γύρο ψηφοφορίας, όπως και οι πρόεδροι των επαρχιακών συμβουλίων.

Το κόστος προετοιμασίας και διοργάνωσης των δημοτικών εκλογών υπολογίζεται σε 100 εκ. λέι, (περίπου 23 εκατ. ευρώ) σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ρουμανικής κυβέρνησης Νταν Σουτσίου.

Πριν από τις εκλογές θα συγκροτηθεί επιτροπή διαφάνειας που θα επιτηρήσει τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται οι πόροι για τις εκλογές. Στην επιτροπή θα συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος από κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα, δύο εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων, δύο εκπρόσωποι της Ρουμανικής Ένωσης Τύπου και ένας εκπρόσωπος της Μόνιμης Εκλογικής Αρχής.

Οι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι των επαρχιακών συμβουλίων και οι επαρχιακοί σύμβουλοι έχουν τετραετή θητεία.